Джаз фестивал Банско

32 групи ще вземат участие в концертните изяви през осемте вечери на 20 – тия международен джаз фестивал в Банско от 5 до 12 август 2017г.

На 5 август фестивалът ще бъде открит с концерт на трите суинг дами Вера Шандел, Деси Андонова и Рони – Андрония Попова от „Сентиментал Суингърс“ заедно с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специален гост тромпетистът Михаил Йосифов. Програмата ще бъде с песни на „Андрюс систърс“ и авторски композиции на Михаил Йосифов.

След тях на сцената ще се качат един от най-обичаните европейски китаристи, Влатко Стефановски и неговото трио, групата умело смесва македонски и балкански фолклорни мотиви с модерен рок. Уникалното трио на Влатко включва талантливите Джоле Максимовски (бас) и Дино Милосавлевич (барабани).

За четвърти път на фестивала ще гостува виртуозният германски пианист Axel Zwingenberger, който гостува през 2010 г. с джаз певицата Lila Ammons, а през 2014г с японската световна звезда Keito Saito (пиано). Аксел Цвингенбергер – всепризнатият корифей на буги-вуги, този път ще се изявява на рояла сам.

Значимо италианско присъствие се очертава на юбилейното 20-то издание на джаз форума. Певицата и композиторка Патриция Лакуидара е съвременна сицилианска изпълнителка, която за първи път ще посети страната ни за да представи уникалните си мелодии, акцентиращи върху автентични звуци и напеви. На сцената ексцентричната сицилианка излиза боса, за да успее да се слее с енергията на музика, песен и публика, както сама споделя.

На 6 август сцената ще бъде открита от сръбския музикант Урош Перич, наричан Белия Рей Чарлз, който ще партнира словенски вокалистки “The Divettes” и сръбския бенд Мамбо Старс бенд. Урош Перич гостува за втори път на фестивала в Банско с песните на Рей Чарлз.

Камелия Тодорова ще очарова публиката на джаз феста с концерт с едни от най-добрите джаз музиканти в България: Живко Петров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Веселин Веселинов – Еко (бас).

И, разбира се, с много голям интерес заклетите фенове на Банско джаз фест ще очакват отново „Спагети суинг“ – жизнерадостните музиканти, които демонстрират как музика, танци и приготвянето на апетитни ястия от спагети може да се осъществяват по едно и също време. Kултовите италиански певци и композитори, чиито композиции се отличават с богатство на фолклорни мотиви и експериментално звучене, за втори път ще представят спектакъл от музика, колоритни костюми и кулинарни експеримент в Банско