Интересни и любопитни факти за книгата

На 23 април 1995 година за пръв път се отбелязва световният ден на книгата. Денят е честван от ЮНЕСКО, а целта е да се насърчи четенето, издателската дейност и защитаването на интелектуалната собственост, чрез авторското право.

23 април е символична дата за света, защото на този ден умират световноизвестни поети като Шекспир и Сервантес и се раждат автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и Владимир Набоков.

Идеята за празника се ражда в Каталуня, където традиционно се подарява книга. Всяка година ЮНЕСКО присъжда титлата “Световна столица на книгата”,  кампанията стартира през 2001 година, където Мадрид е удостоен с наградата. Всеки световен град може да получи титлата, стига да е отдаден на каузата за четенето, да стимулира младите към литература, творчество и издателска дейност. През 2018 година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви за Световна столица на книгата столицата на Гърция – Атина.

 

Както навсякъде по света, ние в България също ще отбележим празника на книгата.

В цялата страна ученици и учители са подготвили интересни събития в училищата, издателства и книжарници подготвят намаления за книги. В много градове в страната се организира размяна на любими книги, където читателите ще могат да занесат своя книга и да вземат нечия друга.

Софийски университет ще проведе специална кръгла маса на тема „Библиотечно-информационното образование – между консерватизма и отвореността“. Основни теми на дискусията ще бъдат дисциплинарната ориентация на библиотечно-информационното образование; диференциацията между преподаваните дисциплини в бакалавърските и магистърските учебни планове; възможностите за международно сътрудничество в областта на библиотечно-информационното образование. Участие ще вземат преподаватели и практици специалисти.  Университетът ще отбележи Световния ден на книгата и авторското право с представяне на най-новият труд на проф. дфн Ани Гергова- ” Книжовността на Българското Възраждане”.

В други български университети също ще се проведат инициативи, дискусии и мероприятия по повод деня на книгата с цел насърчаване на студентите да четат повече и да опознаят  българската и световната литература.

Още със създаването на писмеността древните цивилизации пишат върху камък, глина, дърво или метал, след това се появява плочицата и свитъкът. Другите предшественици на книгата са кодексът и ръкописът. В сегашни дни човечеството се радва както на книгата на хартиен носител, така и на електронната книга и фотокнигата.

Няколко интересни факта за книгите:

-Най-старата книга в света се счита, че е “Бакарна книга”, която е на повече от 2500 години, написана на етруски език върху 24 каратово злато.

-Най-голямата книга в света е Klencke Atlas, която е с размери 1,75 х 1,9 м и съдържа стотина карти.

-Най-скъпо продадената книга е  Leonardo da Vinci’s “Codex Leicester”, купена от Бил Гейтс  през 1994 година за 30,8 милиона долара.

-Библията съдържа 810,697 думи.

-В САЩ се пибликува по една нова книга на всеки 13 минути.

-Американците купуват близо пет милиона книги на ден.

-Най-любимата детска книга на българските деца е “Пипи Дългото чорапче”

-Четенето на книга може да удължи живота с две години.

-Средно статистически хората по света отделят около 6.5 часа за четене на седмица.

-68% от всички продадени книги са от жени.

 

 

One Comment on “Интересни и любопитни факти за книгата”

Comments are closed.