Как се отглежда меломан в България?

„Прилича на пиле, което свири.“ Това е естествената и неподправена реакция на петгодишно дете, което вижда гайда за пръв път. Интересът към музиката е вроден и ако музикалното „пътешествие“ на детето започне рано и в среда, насърчаваща оригиналността и желанието да експериментира, може да се изгради връзка за цял живот.

Да бъде гид в това пътешествие е една от целите на фестивала „Мартенски музикални дни Джуниър“ в Русе. Организиран с подкрепата на Фондация „Америка за България“, фестивалът среща младите слушатели с различни музикални инструменти, изпълнители и жанрове. „Детето“ на обичания фестивал „Мартенски музикални дни“ се опитва да промени схващането, че музикалните събития са за строги възрастни, които реагират с неодобрение при показ на емоции или спонтанно ръкопляскане. Мисията на организаторите е да отгледат поколение меломани чрез неформален контакт с музиканти и тяхното изкуство.

Четвъртото издание на фестивала през март включваше дванадесет концерта и беседи за деца на възраст от 2 до 18 години, включително и вече традиционните музикални работилници в няколко училища, благодарение на които децата се запознаха с благия тон на саксофона.

Най-младите участници във фестивала се срещнаха със семейството на дървените духови инструменти чрез игриви интерпретации на известни класически произведения. По-големите се насладиха на музиката на великите американски композитори на двадесети век Джордж Гершуин и Ленард Бърнстейн, а известни перкусионисти им разкриха красотата на американския рагтайм, предшественик на джаза.

Фестивалът ще завърши на 1 април с многоочаквано представление на популярния мюзикъл „Веселите градски музиканти“ на бащата на българския мюзикъл Александър Владигеров.

Над 3 500 деца и техните родители посещават фестивала всяка година, а около половин милион души го гледат по телевизията.