ЕС търси изкуство, което да закрепи ценностите му

Художникът Волфганг Тилманс и архитектът Рем Колхас, заедно със своя колега архитектурния  историк Стефан Питърман, призовават съмишленици, които да помогнат за това Европейския съюз да продължи да действа, без да бъде разклатен след Брекзит.

Политическият и икономически съюз на 28- те страни, който скоро ще бъдат 27,  след напускането на Великобритания през 2019 г., е подложен на нарастващ натиск. “Ние никога не трябва да забравяме, че новото право е добре организирано и действа транснационално. Те не искат нищо повече от това да видят, че Европейският проект се провали “, казва Тилманс за Арт Нюз.

Артистите искат идеи за по-добра комуникация на ЕС като част от втория двугодишен форум за европейската култура. Четиридневното събитие, наречено “Закон за демокрацията!” ще се проведе в Амстердам от 31 май до 3 юни тази година. Eurolab търси артисти, писатели, дизайнери и други посланици, с които да обсъдят начини да дадат на ЕС това, което се нарича “ребранд” или с думи, които Тилманс предпочита да използва, “по-добра комуникация”.

Това, което се иска са проекти, дизайни, снимки, стихотворения и сценарии за късометражно кино, които могат да допринесат за подобряване на комуникационната кампания за Европа, като приканват предложения, които те лично ще журират. Поканата тече до 18 април.

Очаквам Форумът за европейска култура да стане орган, който може да насочи индивидуалните усилия към по-голямо движение“, споделя Тилманс. –  “Аз мечтая за масивно противопоставяне, което прави популисткия десен удар да изглежда като краткотраен момент в графиката на времето”.

“Ние смятаме, че творческата общност може да направи много повече, отколкото сега, за да помогне на институтите да предадат посланието си по-добре”, казва Питърман. Той работи в тясно сътрудничество с Колхас през последните 13 години и си сътрудничи с архитекта в много от проектите му, включително Биеналето на Венеция през 2014 г.

Европейските избори идват през май 2019 г. и на континента се наблюдава драматичен ръст на национализма и раздразнителни кампании в неотдавнашните избори в страни като Франция, Полша, Австрия и Италия. Различни членове в света на изкуството, включително и Тилманс, изразиха ужаса си от безпрецедентното издигане на крайнодясната Алтернатива за Германия през миналата година на федералните избори.

Форумът ще направи преглед на последните 25 години в Европа и ще разгледа различните си недостатъци, успехи и възможности за подобрения.

Предложения се приемат между 18 mart и 18 април. За повече информация и указания за подаване – cultureforum.eu.

https://www.instagram.com/p/Bgn4_Y4DPVB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_profile_upsell_logged_in_control

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →