Мощни бронзови скулптури разказват историята на европейските мигранти в търсене на утопия

Норвежкият художник Фредрик Раддум е известен със своите въображаеми фигуративни скулптури и инсталационно изкуство, които често изследват политически теми.

Предишният му проект смесва трагедия и хумор, като изобразява сюрреалистични фигури, които карат зрителя да “мисли отвъд първоначалната среща”.

Последната колекция от бронзови скулптури на Радум, озаглавена “Hacienda Paradise – Utopia Experiment”, беше изложена по-рано тази година в Galleri Brandstrup , и хвърля светлина върху истинската история на човешката имиграция, която понастоящем се нарича “Галапагоската афера”.

Галапагоската афера разказва за поредица от нерешени изчезвания на остров Флоана в Галапагос през 30-те години на миналия век. Става въпрос най-вече за европейските граждани, живеещи в чужбина по онова време.

Уроците, макар и очевидни, се повтарят. Където и да отидете, не можете да избягате от себе си. Щом се наруши личното ви пространство, обикновено се появяват обичайните борби за власт. Дори в рая, не можете да избягате от себе си.

Скулптурите на Раддум показват пионерите в сюрреалистични, мистериозни обстоятелства. В една от творбите му, птица се опитва да отлети с тяло на човек. В друга, женска фигура стои на върха на две човешки глави и изглежда показва странна златна течност.

Една гигантска костенурка описва легендата за костенурка, която може да чете в умовете на посетителите. Според артиста изложбата ни напомня, че “можем да променим обкръжението си, но не можем да избягаме от себе си”.

Ако сте фен на мистериозните убийства, историята на аферата “Галапагос” е пресъздадена във филм, режисиран от Джина Голдфийн и Дан Гелър.