Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел

Екипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти  от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.

Танцът е вдъхновен от уникалната българска природа и “Натура 2000” зоните в Бургаски регион. Черноморският град е богат със своите три езера, които го обграждат и с миграционния път на птиците „Виа Понтика“. Изпълнителите са впечатлени и от забележителните усилия на Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците да опазват природата и да я популяризират. Хореографията е на Петя Стойкова, а музиката е по песента „Момина молитва“ на Иван Шопов и и вокална група „Авигея“ от техния албум „Канатица“. Танцът „Езерото“ ще бъде изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро – „Солта на живота – приказка за езерото, солта, птиците и хората“.

Танцът “Езерото” е посветен на Атанасовското езеро – едно специално място, което е “Натура 2000” зона, поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, предпочитано за спорт, наблюдение на птици и СПА на открито. Танцът представя душата на езерото, а танцьорите се издигат от земята и бавно се превръщат в птици по време на полета си.

През 2018 г. има четири български проекта сред финалистите за наградите “Натура 2000”. Наши проекти се борят в 3 от престижните категории, както и за наградата на европейската публика:

DCIM100MEDIA

Това е четвърто издание на европейската награда, предназначена да оцени върховите постижения в управлението на зоните от “Натура 2000” и да покаже добавената стойност на мрежата за местните икономики. Този път България ще бъде представена подобаващо не само със своите финалисти, но и с артистичното представяне на бургаските танцьори от ДЮН, което ще закрие престижната церемония.

Всеки от вас може да стане съпричастен и да проследи церемонията за Натура 2000 наградите на живо чрез уеб стрийминга на този линк: http://ec.europa.eu/avservices/ebs