Посвещават ежегодния хоров фестивал “Черноморски звуци” на композитора Александър Танев

Ежегодният хоров фестивал „Черноморски звуци“ за седем издания е събрал в Балчик повече от 4600 певци от 117 хорови състава от 21 държави Европа и Азия.

Фестивал, който се организира с изключителен професионализъм и вещина от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов. 

Партньори на организаторите са Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.

Осмото издание ще се проведе от 6-ти до 10-ти юни и ще бъде посветено на 90 години от рождението на именития български композитор Александър Танев.  

Във връзка с честването:

  • Изложба – „Александър Танев – дух и слово“
  • Хорови работилници, в които ще се работят творби от Александър Танев;
  • Представяне на сборник с непубликувани песни на Александър Танев;
  • Концерт само с произведения от Александър Танев и прожекция на филм за композитора.

УЧАСТНИЦИТЕ:

20 хорови състава от 10 европейски държави – България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна  и Русия. 

Пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева.

Награден фонд от 2500 евро и оспорвана битка за спечелване на Гран При /позлатената статуетка на Цветан Лазаров/, и паричните премии за победителите в отделните категории.

ЖУРИТО:

  • проф. Златина Делирадева – основател и диригент на хор „Детска китка“, гр. Пловдив, ръководител на хоровата работилница за еднородни хорове;
  • Милена Добрева – диригент на ансамбъл „Фортисимо“, гр. Бургас, ръководител на работилницата за вокални ансамбли;
  • Д-р Валентина Георгиева – създател и артистичен директор на фестивала.

За първи път:

  • Концерт в гр. Добрич
  • Работилница за български народни танци

Всички концерти се излъчват онлайн, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com