Рамин Джавади – създателят на хитовия саундтрак за “Игра на тронове”

Германско-иранският филмов композитор Рамин Джавади стои зад хита на саундтрака на “Игра на тронове” и понастоящем провежда концерт на “Игра на тронове” по време на европейско турне. В интервю за Дойче веле той разказва повече за работата си. Прочетете част от него в следващите редове.

 

 Кога разбрахте, че искате да станете филмов композитор?
Много рано. Започнах да правя музика на 4 годишна възраст. Според майка ми аз просто сядах на пианото и възпроизвеждах звукове по слух. Родителите ми смятаха, че трябва да ме запишат на уроци. Първо започнах да свиря на орган, когато бях на 11 години. От 11 до 13 години свирех на китара и след година и половина започнах да се упражнявам интензивно. Започнах да свиря в рок групи и осъзнах, че музиката, която обичам да пиша е инструментална.

Филмът, който ми въздейста най-много е “Великолепните седем”. Като дете бях голям фен на западните филми. За мен този филм, както и “Междузвездни войни” с музиката на Джон Уилямс, ме накараха да осъзная как драматичната музика поддържа филма. След като завърших гимназия се преместих в САЩ и започнах да изучавам музика в колежа Бъркли в Бостън.

След като завършвате, започвате да работите за Ханс Цимър и неговата компания Remote Control Productions. Как попаднахте  там?
Това беше чист късмет, както често се случва. След колежа свирех в готина група, която беше успешна. През зимните ваканции пътувах до Германия, за да виждам родителите си. През зимата на 1999/2000 година бях в Германия и се срещнах с мой много добър приятел Юли Къртинат, който има магазин за китари, от който бях си купил китарата като дете. Така че той знаеше за кариерата ми. Всеки път, когато се прибирах, излизахме да вечеряме и веднъж му разказах за това, че искам да композирам музика за филми. Той ми каза, че познава някого и две седмици по-късно вече бях в Лос Анджелис и запонах да работя за Remote Control. 

Смятате ли, че Вашата кариера, работеща върху композиции на филми като “Железният човек” и “Сблъсъкът на титаните” може да е свързана с връзката Ви с Цимър?
Сигурно. Той е велик наставник и аз му дължа много. Той ме научи на много неща и как да се срещам с директорите. Първите филми, които направих бяха с Ханс- “Карибски пирати”, “Невъзможно твой”..

В допълнение към филмите Вие пишете множество компютърни игри. През 2011 год. пишете музиката на “Игра на тронове”, най-успешните телевизионни епизоди в света.  Как стана това?
Това беше благодарение на моя агент. Преди да се срещна с продуцентите изгедах първите два епизода на първи сезон и осъзнах колко велик сериал е. След това се срещнахме и се разбрахме за музикалната концепция.

 “Игра на тронове” е многофункционална телевизионна серия с много герои, различни сюжети и обрати. Как направихте музикалната концепция?
С продуцентите решихме да напишем само теми за отделни сюжети и специфичните фамилии.

 Съзнателно ли направихте избора за класически средновековен звук?
Въпреки тематичните елементи и средновековния аспект на сериите, ние решихме музиката да е различна. Дълбокият звук на челото подхожда много добре на тъмните серии.

 Как изглежда графикът Ви като композитор на “Игра на тронове”?
“Игра на тронове” е като 10-часов филм. Епизодите са заснети от юли до декември. Когато започна да правя музиката, вече всичко е готово и аз имам представа как се развиват историите. Виждам се с продуцента и решаваме къде да спира и започва музиката. След това пиша музиката, копозирам я и се събираме отново за промени.

Рамин Джавади е роден през 1974 година и е син на геманка и иранец.  Той работи за известния филмов комозитор Ханс Цимър. Има огромен усех със саундтрака на “Игра на тронове”.

 

 

 

 

One Comment on “Рамин Джавади – създателят на хитовия саундтрак за “Игра на тронове””

Comments are closed.