Кои са наградените на Годишните награди на Съюза на българските писатели

Снимки: Sofiapress.com

 

 

 

По материала работиха Екатерина Ангелова и Пламен Михайлов

 

 

Днес, 18 май в Български културен център, бяха връчени Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели.

Мероприятието бе открито от Председателят Боян Ангелов, който сподели, че се “мъчи” да не се повтарят онези времена, в които “една групичка писатели получаваха всичко, че даже и по няколко пъти.” За това и с цел максимална прозрачност, журито е съставено от писатели, които нямат издадени книги в последната година. Самите награди се връчват от 20-те години, като до сега не е имало прекъсване, а “чрез тях се прави оценка на стойностната българска литература. Вече съществуват много награди, някои от частни, някои от държавни фондации, но това са традиционните награди за литература. Едни от най-значимите и класически творби са получавали тази награда. Основното е, че тук се преминава през така наречения егоцентризъм на колегите писатели, защото самите те трябва да оценят други колеги – писатели,” допълни той.

Тази година имаше огромна конкуренция, което говори много за плодородността на съвременната българска литература“, коментира поетът, драматург и преводач Димитър Христов, член на управителния съвет на СБП за sofiapress.com. –  “Само за това, че на нашия език не пишат толкова много хора и това че не достатъчно произведения са преведени и популярни в чужбина, това е една от причините да нямаме нобелист. За това и мисията на СБП, заедно с представителите по света като посолства и културни институции, е да промотира постиженията на българските автори. Но много автори живеят в чужбина и пишат на два езика, за това сме обнадеждени, че българската литература съществува и в чужбина“, споделя още Димитър Христов.

Сред наградените бяха и поетът Петър Андасаров, който бе удостоен с награда за за цялостно творчество. “Докато човек живее, винаги ще намери от какво да черпи вдъхновение” – отговаря той на въпроса какво му дава сили да твори след толкова много години.

Той определя ситуацията в съвремената българска литература като проблематично поради липсата на изявена критика. Наблюдава се произвол и тендензиционни предпочитания. “При посещение в софийска книжарница поисках да видя съвременни поети, показаха ми щанда, на който видях едва пет имена, все едни и същи. Когато попитах за имена като Антон Дончев, просто ми махнаха с ръка, сякаш искаха да кажат “Остави ги тези“” – разказва творецът.

Тази година е година на добра реколта. Има редица ярки произведения.” – по повод наградите разговаряме и с Трендафил Всилев, член на ръководството на СБП. Новостта спрямо предишни години е обществената значимост най-вече в прозата. Отличеният с награда роман засяга проблемите на деца, израснали в домове и показва както недъзите, така и някаква перспектива и надежда, че бългрското общество все повече ще обръща внимание на младите хора и тяхната съдба.

“Обществото трябва да приема критиката, за да се самооздравява. Проблемите на прехода вече трайно са се утвърдили в българската литература, но това не важи за нашата публицистика. Изданията често отказват да приемат дадени критическиматериали, поради риска управляващите да бъдат обидени”, категоричен е писателят.

Прилагаме и пълен списък с наградените от СБП за 2017г.:

І. ГОДИШНИ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА 2017 година

Награда за проза се присъжда на Весела Люцканова за романа „Животът е другаде“ – издателство „Лексикон“;

Награда за поезия се присъжда на Боян Ангелов за книгите „Помръкнала е реката“ – издателство „Български писател“ и „В сянката на хоругвите“ – издателство „Захарий Стоянов“;

Награда за детска литература се присъжда на Тодор Каракашев за книгата „Гора от приказки“ – издателство „Български писател;

Награда за публицистика, мемоаристика и документалистика се присъжда на Благовеста Касабова за книгата „Баба Тонка“ – издателство „Захарий Стоянов“;

Награда за хумор и сатира се присъжда на Анибал Радичев за книгата „Да сме наясно!“ – издателство „Българска книжница“

Награда за литературна критика се присъжда на Чавдар Добрев за книгата „Български разпятия“ – издателство „Светулка 44 АТЕНЕЙ“.

ІІ. Специална награда на управителният съвет на съюза на българските писатели за цялостно творчество – Петър Андасаров

ІІІ.

Национална литературна награда за есеистика и публицистика “Богомил Нонев” за 2017г се присъжда на:

Сергей Комитски за цялостно творчество

Национална литературна награда “Божидар Божилов” за 2017г. се присъжда на:

Петър Динчев за книгата му „Пътеки към изгрева”

Национална литературна награда за литературна критика и публицистика “Гео Крънзов” за 2017г. се присъжда на:

Людмила Григорова за книгата „Малка семейна сага“.

Национална литературна награда ‘Георги Братанов” за 2017г.  се присъжда на:

Владислав Кацарски за романа му „Коридорът“

ІV. С грамоти за принос в съвременната българска литература са удостоени:

1. Бойко Беленски
2. Иван Д. Христов

3.Цветан Илиев
4. Константин Еленков
5. Тотко Найденов
6. Йордан Атанасов
7. Росица Зиновиев
8. Галина Ганова
9. Елена Диварова

10. Светла Дамяновска