Японският Театър „Ашибуе” ще гастролира в София и Бургас

Спектакълът „Виолончелистът Гошу” е по оригиналното произведение на японския писател Кенджи Миядзава

 През месец ноември българската публика ще има възможността да гледа вълнуващата история на „Виолончелистът Гошу“. Спектакълът е на японския Театър „Ашибуе“ и ще се състои на две дати: 3 ноември от 19:00 ч. в „Сити Марк Арт Център“ в София и 7 ноември от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Бургас. Постановките ще бъдат на японски език с български субтитри. В София входът е с покани, а в Бургас – с билети, които могат да бъдат закупени от касата на театъра.

Театрална компания „Ашибуе“ е най-малкият държавен театър в Япония, основан през 1996 г., в префектурата на Шимане, гр. Мацуе. Театърът е домакин на международния фестивал „Горски театрален фестивал – Мацуе“ от 1999 г., провеждащ се на всеки три години. Автор на „Виолончелистът Гошу“ е писателят Кенджи Миязава, който се отличава с използването на няколко жанрови похвата едновременно и чийто гений е световно признат. Представлението е награждавано многократно по света и за 28 години е представяно над 160 пъти в Япония.

Сюжетът на „Виолончелистът Гошу“ разказва за Гошу, който свири на виолончело в оркестър и се подготвя за важен концерт. За жалост, диригентът и колегите му не вярват в неговия талант и го смятат за най-слабия музикант сред тях. Гошу усилено репетира всяка вечер у дома, а неговата музика кара различни животни да го посещават вечер, молейки го да им посвири още малко. На концерта Гошу неочаквано е обсипан с похвали за изпълнението си и осъзнава, че заслугата за неговия успех е на животните, които са му помагали.

Постановките са част от Дни на Японската култура 2019 и се организират от Театър „Кредо“, Театър „Ашибуе“и Държавен куклен театър – Бургас със специалната подкрепа на Shimane Culture Fund, префектура Шимане.
30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric –ClimaCom, DJK EuropeGmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, MistubishiCorporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCreditBulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

M3 Communications Group, Inc.