Каква е тайната на звездите? Стефан знае…

Той е на 24 години, от Видин. „ Изразът “има време” ни ограбва от единственото сигурно нещо, а именно, че времето тече и моментът за действие е сега“, казва Стефан Станев, учен, който e работил в БАН.

Той познава звездите, буквално, защото е завършил “Астрофизика” в Софийския университет. Също е един от менторите на младежкия артистичен фестивал “The Bridge”- Видин .

Завършвайки университет и работейки 3 години в БАН осъзнах, че е дошъл момента да се присъединя към работещите и да се изхранвам сам. Започнах да работя за голяма международна ИТ компания и успоредно да преследвам мечтата на свободният предприемач”, започва разказа си Стефан. „От години посещавах семинари за личностно израстване, но исках по-бързо да се развивам. Осъзнах, че най-важните причини, поради които хората не успяват да се променят след подобно събитие са две – липсата на подкрепяща среда и отчетливост пред себе си. Разреших тези проблеми приемайки мотото всеки ден да бъда с 1% по-добър от вчера чрез 1 изречение и публикувайки го във Фейсбук.”

Чрез тези негови мотиви на деня той постоянно разраства социалната си мрежа от хора, които винаги са търсили път към личностно израстване. Както той сам казва: „Много по-лесно човек си преследва целите, когато е обграден от хора, които вървят по същият път. Ако искаш да стигнеш бързо, бягай сам, но ако искаш да стигнеш далеч, върви с приятели.“

Стефан не спира да прави нови и нови неща. Едно от тях е новата му рубрика във Фейсбук, която се нарича Предизвикателство на месеца. Какво представлява точно? „Всеки месец ще правя нещо ново за мен, за което ще е нужно месечна отдаденост под формата на лесни ежедневни стъпки. Искам да бъда пример за другите на какво е способен човек за 1 месец, ако си даде шанс да пробва и да излезе от зоната си на комфорт. Първият месец успях да излизам всяка седмица и да се забавлявам без капка алкохол. Вторият месец успях да отслабна 6 килограма. За третия съм набелязал 10 километров маратон. Може да не изглежда като голямо постижение, но тази форма на поставяне на цели и ежемесечна дисциплина е мощен инструмент за това, когато трябва да се сблъскаме с по-големи мечти в нашият живот и да ги преследваме.“

Стефан участва и 8-те години на фестивала The Bridge. Отначало е бил съвсем различен човек: “Никога не съм имал повече от 4-5 приятели. Никога не съм бил в центъра на купона. Никога не съм допускал, че мога да изразявам себе си пред другите свободно, без да се притеснявам и да ме е страх от това как ще ме възприемат.“ Той осъзнава, че разликата между обикновения и необикновения живот може да бъде сведено до едно просто действие, повтаряно във времето и за няколко години активно предприемане на действия успя да се изгради в друг човек . „Видях много сбъднати мечти, когато човек иска нещо, работи всеотдайно и не позволява на негативното мнение на околните да го отклони от избрания път.

„Повечето хора прекарват повече време да избират с какво да си напълнят стомасите, отколкото с какво да си напълнят главата. За мен е по-важно да отида на този фестивал отколкото на море през лятото. Ще ме виждате на всяко издание на The Bridge Festival Vidin, защото там мога да видя колко съм израстнал през миналата година и на какво съм способен. Когато си в такава подкрепяща среда осъзнаваш, че няма такова нещо като провал а просто поредица от уроци, тогава няма как да не сбъднеш мечтите си.”