Картата, която развежда из столичната културна сцена

Виктория Драганова, собственик на пространството за култура “Swimming pool”

 

На 17 май в независимото пространство “Swimming pool”, бе открит проектът Sofia Art Map. Той тепърва ще се развива, но още от сега личи потенциалът му и може да ви предложи много полезна информация, като от вас единствено се очаква да имате интерес към изкуството и културния живот на София.

Общо казано, както се подразбира и от името, това представлява карта, на която са ознаменени столични галерии, музеи, независими пространства. Места, на които се случва нещо интересно и на които може да прекарате приятно и ползотворно време.

Идеята е на Виктория Драганова. Тя е собственик на пространството за изкуство “Swimming pool” и работи като куратор в Европа и България. Фокусът на Sofia Art Map пада върху, най-общо казано, културната сцена. “Искахме картата да е възможно най-отворена към културни места, които са съвременни в облика си и търсенията, освен това работят в рамките на една културна сцена. Затова включихме както публични институции, културни центрове и университетски изложбени пространства, така и малки независими проекти, арт магазини и галерии. Ние наричаме проекта “съвременния резонанс”, споделя Виктория Драганова.

Картата е направена по семпъл начин, лесна за ползване, “user friendly” и за не малката международна аудитория, защото е на два езика. “Целта ни е, човекът който я вземе да погледне, да се ориентира и да си каже – “това е интересно”. Тя трябва преди всичко да улеснява бързото ориентиране като дава и допълнителна информация за независими проекти и пространства. Иска ни се селекцията наистина да показва разнообразието и вдъхновеността на сцената ни. Имаме и онлайн версия, която е на принципа на google maps и има за цел единствено да помогне в навигацията,” добави създателката.

“Това е първото издание, като идеята ни е да започнем да работим периодично, но за тази цел ще трябва финансиране. До момента се справяме сами със средствата, но оттук нататък мислим за план, който да включва реклама, банери и други материали, така че да се разрастне и да има интерес. За сега искаме да създадем реакции, да видим как работи, но септември ще стартираме окончателно,” допълва Виктория Драганова пред sofiapress.com.

“До сега такъв проект не се е случвал в България и София. Идеята е да се разчупи конкурентната среда в момента, защото има едно общество, което обикаля по музеи и галерии така или иначе, и за тези хора ще е полезно да видят къде другаде се случва нещо,” споделя Кристиян Левчев, който е стажант в проекта.

Може да разгледате картата на сайта на Sofia Art Map и да започнете своето културно пътешествие из София.

Автор: Пламен Михайлов