Първата в България “Балканска библиотека” отвори врати в Момчилград

Сунай Хасан: „Мога да сравня откриването на библиотеката с откриването на храм“

Първата в България “Балканска библиотека” отвори врати в Момчилград навръх Световния ден на книгата и авторското право. Културната институция се помещава в читалище „Нов живот“ в центъра на града. Тя е изградена по проект на Фондация „Балканска култура“ и с финансовата подкрепа на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен. Библиотеката носи името на дядо му – Иляз Ходжа, който в миналото е бил един от видните просветители в района.

Лентата прерязаха кметът на Община Момчилград Сунай Хасан, културният аташе на Република Турция Джемал Текканат и Ахмет Кот – член на Управителния съвет на Фондация “Балканска култура”.

„Мога да сравня откриването на библиотеката с откриването на храм. Защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, както и храмът. И храмът, и библиотеката са местата, в които хората стават по-добри.“ Така приветства гостите кметът на Момчилград, като не скри своето вълнение.

Читатели вече се радват над 30 000 тома литература на български, турски и гръцки език

Книгите са изключително разнообразни като жанрове – от художествена литература и поезия до философия. Голяма част от тях са дарени от Министерството на културата и туризма на Република Турция. Библиотеката разполага с модерна читалня с компютри, кафе и напълно оборудвана конферентна и кино зала.

Над 300 гости уважиха официалното откриване на библиотеката, а организаторите ги посрещнаха със специален коктейл и богата празнична програма с изпълнения на деца от общинските училища и местни самодейни състави.