Обявиха филмите участници на фестивала в Кан

Организаторите на тазгодишния 72-и международен филмов фестивал в Кан обявиха филмите, които ще се състезават за “Златна палма”. Този път председател на журито ще бъде мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту.

Фестивалът тази година ще отдаде почит на наскоро починалата режисьорка Агнес Варда, с нейния лик на главния плакат на събитието.Церемонията ще открие филма за зомбита „The Dead Don’t Die” на американския независим режисьор Джим Джармуш, който през 1984 г. получи “Златна палма”.

Биографичният филм за Елтън Джон – “Rocketman” също ще бъде показан на фестивала.Наградата миналата година спечели филма ” Manbiki kazoku” на японския режисьор Хироказу Кореда.Режисьорите ветерани Кен Лоуч и Терънс Малик оглавяват поредицата от филми за фестивала в Кан, който стартира следващия месец, съобщи директорът му Тиери Фремо.Но голямата новина е, че все още в програмата не е включен дългоочакваният ” “Once Upon a Time in Hollywood” на Куентин Тарантино с участието на Брад Пит и Леонардо ди Каприо.Фремо намекна, че режисьорът все още може да го направи, казвайки: “Можем да се надяваме, че някои филми могат ще се присъединят към нас преди 14 май”, когато започва фестивалът.82-годишният Лоуч, който спечели голямата награда на фестивала през 2016 г. с “I, Daniel Blake” – за който той след това каза, че е неговият последен филм – се завръща със “Sorry We Missed You”.Малик ще застъпи с премиера на своята история от Втората световна война “A Hidden Life”.Най-големият световен филмов фестивал в Кан се възприема като “Олимпиада на киното”. /БГНЕС