Приключиха занятията в рамките на Професионално ателие „Културно наследство“

От Праисторията до Съвременността

Приключиха занятията в рамките на Професионално ателие „Културно наследство“ на Регионален исторически музей – Русе. Финалът беше ознаменуван с презентации, които участниците подготвиха след двуседмичното си обучение в академията.

Темите, които децата представиха днес, бяха свързани със строежа на праисторически жилища, с Римската крепост „Сексагинта Приста“, архитектурата на Русе, оръжията от бойната слава на Русе, както и основните аспекти от живота и дейността на Олимпи Панов. Директорът на музея проф. Николай Ненов връчи на момичетата и момчетата грамоти за успешното завършване на работата в ателието, както и албуми „Русе – архитектура и история“ – издание на Русенския музей.

В продължение на две седмица ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, АГ „Гео Милев“, СУ „Васил Левски“ и от ПГТ „Иван П. Павлов“ изучаваха историята и културното наследство на Русе и региона. Темите от курса на обучение обхванаха периодите от Праисторията до Съвременността и се проведоха във всички девет експозиции на музея.

Професионалното ателие „Културно-историческо наследство“ реализира своята дейност вече 10 години. То привлича млади хора с отличен успех в училище, които имат траен интерес към историята. Ръководи се от музейните педагози Виктория Друмева и Магдалена Трифонова и от уредникът в отдел „Най-нова история“ Искрен Велков.