Съюзът на българските писатели раздаде литературните си Оскари за 2018 г.

Събитието бе предшествано от дискусия за литературната продукция през миналата година

Тази традиционна дискусия, спечелила навремето  голяма популярност е дългогодишна, но за известно време бе прекъсната и позабравена в псевдодемократичните години. Прави чест на ръководствата на СБП, че възроди традицията и поредният преглед на продукцията в отделните жанрове през 2018 г. стана след годишното отчетно събрание на СБП на 11 май в салона на сградата на техническите съюзи в София. Авторите на докладите Благовеста Касабова – за прозата, Петър Андасаров за поезията, проф. Симеон Янев за краеведческата литература, есеистиката и публицистиката, Димитър Бечев за литературна критика и Тодор Каракашев за хумор и сатира, детска литература и драматургия убедиха присъстващите си колеги, че съвременната българска литература е в добро състояние, следва традициите и е в процес на развитие.

Направените предложения от тях бяха гласувани на заседание на сформираната комисия, която предостави номинираните за съюзните годишни награди на членовете на УС на СБП, който на свое заседание гласува имената на авторите и книгите им. Тях и други отличени книги и автори обяви официално и тържествено на церемонията в Галерия-книжарница на „София прес” на 13 май в присъствието на много български писатели и гости председателят на СБП Боян Ангелов.

Най-напред той връчи грамоти „За принос в съвременната българска литература” на: Хари Хараламбиев, Илко Кафелев, Димитър Горсов, Пламен Григоров, проф. Ивайло Христов, Георги Н. Николов, Мерсия Макдермот и Станка Шопова.

Всички те благодариха сърдечно за престижните грамоти – свидетелства за признанието на техния творчески труд. Илко Кафелев призна с вълнение, че за него това е най-скъпото отличие, което ще носи с чест до края на живота си. А проф. Ивайло Христов бе категоричен, че с тези отличия СБП изразява своята политика на почит към съвременната българска литература и на уважение към техните създатели.

Последваха още по-тържествени мигове в които председателят Боян Ангелов връчи литературните оскари на авторите, чиито книги са спечелили най-стойностната оценка на докладчиците за книгите в отделните жанрове през миналата година:

За поезия – на Марина Матеева, за стихосбирката й „Шепотът зелен на необята”,

за проза – на Петър Доневски за романа му „Удавени очи”

за литературна критика – Панко Анчев за книгите „Българският ум. Непрочетеният Димитър Талев” и „Критикът като мислител. Непрочетеният Кръстьо Куюмджиев”,

За художествена документалистика и краезнание – на Борис Данков за „Минало неотминало”,

за есеистика и публицистика – на Борислав Геронтиев за „Село без черква”,

за детска литература – на Николай Пенчев за „Гошо и малката вещица” – 2 част,

за хумор и сатира – на Васил Иванов за „Златната ябълка и още нещо”,

за драматургия – на Александър Гочев за „Далечни светлини. Седем пиеси”.

С дълбока естествена сърдечност всичките, вече носители на тези литературни награди споделиха, че никога няма да забравят този празничен за тях и за творчеството им майски ден. Още повече и най-вече, че признанието си получават в навечерието на най-светлият духовен български празник 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

А Благовеста Касабова получи специалната награда на УС на СБП – Плакет за изключителни заслуги към българската литература и за цялостно литературно творчество,

Атанас Звездинов стана също носител на специалната награда на УС на СБП – за цялостно представяне през 2018 г. за книгите си „Басно-монолози”, „Брани недобрани” и „Духовна кръв”.

 

След това Боян Ангелов обяви и новоучредената Специална годишна литературна награда на издателство „Български писател”, чиито пръв носител стана поетът Ангел Симеонов за книгата му със стихове „Душата ми”. Той благодари за оказаната му висока чест и прочете най-новите си две стихотворения „24 май” и „Не си отивай”.

Пак в рамките на установената традиция Боян Ангелов връчи и другите награди както следва:

Националната литературна награда „Божидар Божилов” – на Велин Георгиев за стихосбирката му „Висока цена”,

Националната литературна награда „Георги Братанов” – на Пламен Панчев за книгата му „Сърдечен Дрибъл”

Националната литературна награда за литературна критика и публицистика „Гео Крънзов” – на Бойко Беленски за „Съзидателят Кан Омуртаг”.

Нямa да спестим думите за това изключително вълнуващо събитие в живота на СБП, който неотдавна навърши 105 години. Впрочем изказа ги несдържано и с известна гордост председателят Боян Ангелов, който с ръка на сърце каза, че този празник е един от най-щастливите за него.

Традиционният, Вазовият съюз на творците на славянската писменост, на българското слово единствен днес брани истински неговата същност и чистота, пази корените му и създава условия за неговото обогатяване чрез талантливите литературни произведения на своите членове. Той благодари за призивните думи на литературният критик Панко Анчев, които той произнесе след получаването на наградата си – за активизирането на българските писатели – чрез словото си да събудят и поведат своя народ към хоризонта на просветлението и на достойния му живот. А светлото чувство и радостните мигове отнесе всеки, който в този ден сподели празника на словесната духовност и поздрави новите носители на достойните награди в сърдечните разговори след церемонията – на чаша вино.

Репортаж: Sofiapress,снимки: Анжела Димчева