Вежди Рашидов показва акварели и скулптури в родния Димитровград

На 1 септември 2017 г.– петък, от 18 часа в Зала № 1 и Зала № 2 на галерия „П.Чурчулиев“ в Димитровград се открива самостоятелна изложба на Вежди Рашидов .

Експозицията е част от програмата на официалните празниците по повод на 70-годишнината от създаването на Димитровград – 2 септември. Вежди Рашидов е роден в Димитровград и е почетен гражданин на града, а изложбата на именития ни съгражданин е по покана на Общината .

Експозицията е наречена „Японски вишни“ и съдържа 35 акварела и 10 скулптури. С тях Вежди Рашидов напомня за красотата, която всеки ден е пред очите ни и която често пропускаме, забързани в делника. „Японските вишни в моя двор са с изящни цветове, наблюдавах ги дълго как се разтварят, всеки ден бяха различни и всеки ден ги рисувах различни. Този пробуден цвят, тази светлина, която влезе в акварелите ми, беше изненада и за самия мен“, споделя художникът.

Той е световноизвестен скулптор, но познава изкуството на акварела от най-ранните си творчески години. „Акварелът е трудна техника. Работи се с вода, а водата е една стихия. Да рисуваш с вода е все едно да овладееш тази стихия. Сякаш потапяш светлината във водата…“, обяснява скулптура.
Изложбата на Вежди Рашидов ще радва граждани и гости на Димитровград до края на месец септември.