Един различен празник, който се отбелязва на 1-ви март

Всеки българин от малък научава какъв празник е 1-ви март. На тази дата ние си връзваме мартеници за здраве и берекет, да сме румени и засмени.

В първия ден на месеца на Баба Марта светът празнува съвсем различно нещо.

Тази дата е отдадена на котката. В древен Египет тя се е считала за свещено животно и пазител на семейното огнище. Заради нейната грационзност, святкащите очи, нощния живот и рядката плодовитост, на котката е била отредена богинята на Луната, която тогава била изобразявана с глава на котка. В древен Рим котката се е отъждествявала със свободата, затова когато римляните изобразявали богинята Либертас, винаги до нея слагали една котка.

Още от ранните векове, мъркащите животни са означавали божества, ловци, талисмани и най-вече предани домашни любимци за човека. Въпреки че те са опитомени преди много хилядолетия, котките не са променили външния си вид и са запазили много от осоените черти на харктера си. Котките не търпят затворените пространства и точно затова държат всички врати в къщата да са отворени (ако вашата котка е надрала всяка врата у дома, вече знаете как да постъпите). Котките са всеизвестни и със своето къпане. То не е само от гледна точка на чистоплътност, но и защото те облизват от космите си някои вещества, в които се съдържа витамин В, необходим за психическото им здраве. Това е причината да се успокояваме, когато някое мъркащо животинче се настани в скута ни и иска да я галим. Котките имат развито чувство за ориентация и много добре се ориентират в непозната обстановка. Те могат да минат огромни разстояния, за да се приберат у дома без да се загубят.

В Англия тези животни са били използвани като пазачи на производствени складове. Те са охранявали и експонатите в Британския музей. Много от тях притежават много по-добър усет от кучетата. По време на Първата световна война е бил създаден специален “котешки корпус” в британската армия, който имал за задача да надушва отровните газове. В Швейцария котките имат собствен банкови сметки (само швейцарците си знаят какво може да си купи една котка с тях). Американците от малкото градче Литъл Рок са осъзнали, че могат да печелят пари от тях, като провеждат котешки на 150 метра.

В света има около 400  породи котки, като всяка година се обявява и официално се признава нова порода.