Отбелязаха 140 години от Освобождението с изложба

На 27 февруари 2018г от 17:30ч,  в Триъгълната кула на Сердика, Регионален исторически музей-София отбеляза 140 години от Освобождението с изложба “В светлината на Освобождението”.

Изложбата е кулминацията на поредица от събития, с които РИМ-София отбеляза паметното събитие. Експозицията представя основните направления от възрожденския живот в София и от Освобождението на града.  Изложени са портрети на голяма част от елита на възрожденци – благодетели,  просветители, религиозни и революционни водачи.

Датата 27 февруари е специална за РИМ , понеже през 1928г.,  по повод честване от  Освобождението, тогавашният кмет Владимир Вазов дава идеята за създаването на  градския музей.
От тогава насам ,,музеят е водеща културна институция в  София и с гордост  изпълнява своята мисия да съхранява паметта за героите на България и да я предава на поколенията”, заяви д-р Венета Ханджийска, директорът на Регионален исторически музей – София.
Десислава Първанова, кураторът на изложбата каза: ,,Щастлива съм, че тази вечер, броени дни преди честването на Освобождението, се открива новата временна експозиция “В светлината на Освобождението”.

Г-жа Първанова изрази благодарността си от съвместното партньорство с Народно читалище ” Иван Денкоглу”, гр. София, което представи академичен мъжки хор ,,Гусла”. Обърна се също към реставраторите на изложбата и показа  своята признателност към техния безспорен и доказан във времето професионализъм.
Кураторът каза, че се надява изложбата да предизвика интереса не само софиянци, но и на всички гости от страната, а  извън нея. ,,Да се насладят на миговете си сред експонатите”, пожела Десислава Първанова на всички посетители.

Изложбата откриха мъжки академичен хор “Гусла” към Народно читалище ” Иван Денкоглу”, гр. София. Със своите гласове предадоха на посетителите едно патриотично въодушевление, което послужи за прекрасен фон на успешната изложба.

В изложбата се включиха ученици от различни столични училища със свои рисунки на патриотична тематика. По време на откриването на изложбата се отличиха децата с най-успешни творби и получиха ваучери за книги.

Автор: Мариела Петкова