Изкуството на есенните листа

С настъпването на есента идват нови цветове и ново настроение. Съвсем скоро улиците и парковете ще бъдат покрити с упадали листа – жълти, червени, оранжеви. В случай, че можете да рисувате и се чудите как да разчупите художествените си умения, защото ви е втръснало от добрата стара канава, винаги може да започнете да експериментирате. Рисуването върху листа може да разведри творческата ви мисъл и да украси и зареди дома ви с есенен ентусиазъм. 

Например, събирате десет листа, създавате своето изкуство върху тях, закачате ги на плат или на дъска, и я поставяте на стената. И тъй като такива неща предизвикват внимание, когато у вас дойдат гости и попитат, с гордост ще разкажете историята на това произведение. Другото е, че е с една идея по-креативно, отколкото по-масовата декорация, представляваща изрязана тиква, защото идва Хелоуиин. А и тикви се продават по магазините (не хранителните стоки). Порцеланови, гумени, плюшени, пластмасови, т.е. готова консуматорска декорация. Докато ръчно произведената заслужава повече внимание. 

Може и да не е декорация, разбира се. Може върху листата да нарисувате фантастични светове, може да подарите едно на близък за спомен, може… всичко. Това демонстрира и артистката Валерия Прието, създавайки разнообразни вселени върху просто едно парче листо. 

В случай, че имате намерението да създадете такава изработка, имайте предвид, че трябва да дебнете внимателно за най-хубавите листа и трябва да сте бързи, защото те не се задържат много. Други артисти правят същото – оглеждат, погледите има шарят по алеите. Но дори и те не за голяма заплаха за вас и вашето изкуство. Най-големият ви проблем е, че идва общината, която разчиства всички листа. Можем да съдим, че там е пълно с художници. 

Листата на Валерия Прието

Снимки: boredpanda