Интересни факти за маслената боя

Маслените бои се използват основно в живописта.

Смятани са за една от най-сложните и скъпи техники в живописта, заради дългия си период на съхнене.

Въпреки това, маслените бои се отличават с дълготрайност и доброто съхранение и дълбочината на цветния тон.

Ето и няколко интересни и полезни факти за маслените бои:

Маслените бои са се използвали за първи път между V и IX век, за украса на щитове и други предмети в Западен Афганистан.

Има различни видове масла, които се използват за създаване на маслени бои. Тези видове включват ленено масло, маково масло, орехово масло и шафраново масло. Всеки тип масло създава различен вид и изсъхва в различно време.

Използването на маслени бои в Европа се почвява чак през XV век. Преди това повечето художници използвали яйчна темпера.

До XIX век студиото на художника изглежда като лаборатория. Артистите трябва да смилат пигментите, да кипнат маслото и да използват точни формули, за да създават маслени бои. 

Най-основният вид маслена боя е съставен от заземен пигмент, свързващо вещество и разредител, който обикновено е терпентин. За свързващото вещество могат да се използват ленено масло, орехово масло и маково масло. Всеки от тях придава на боята различни ефекти и има различно времена за изсъхване.

Съществуват съвременни варианти на маслена боя, които могат да изсъхват много по-бързо от стандартната версия. Начинът, по който се изсушава, не е чрез изпаряване, а чрез окисляване – процесът, при който веществата получават кислород. Общоприето е, че типичната живопис в маслата ще бъде суха за допир след около две седмици, въпреки че може да отнеме шест месеца до една година, преди картината да е достатъчно суха, за да бъде лакирана.