Как да усъвършенствате рисуването си?

Вие обичате да рисувате. Мечтаете си един ден да бъдете велик художник и картините ви да изумяват всички, които ги зърнат? А може би рисуването ви е просто хоби, но не сте доволни от резултата върху платното? Независимо какъв е случаят, следните съвети ще ви помогнат да подобрите умението си да рисувате.

Практика

Може би най-добрият съвет от всички. Вероятно сте го чували и преди, но е важно да го запомните – практика, практика и пак практика. Рисувайте. Всеки ден по малко. За да може да усвоите наученото и видяното, трябва да го приложите в действителност върху картините си. Все пак, най-голяма наслада носи сътвореното от вас самите.

Познавайте моментното си състояние

Ако искате да подобрите творбите си, трябва да сте наясно с това какво можете в момента и на какво ниво сте. Ще го разберете, ако просто погледнете рисунките си. Много е важно да бъдете искрени към себе си. Така ще знаете какво точно да подобрите. Запитайте се какво мислите за тях, какво харесвате и какво не, какво може да подобрите в следващата си творба.


Променете нещата, които не харесвате

Просто е – ако нещо не ви харесва, сменете го. Ако мислите, че нещо не изглежда добре – просто го променете. Бъдете смели и следвайте интуицията си. Не се стремете към съвършенство, а погледнете цялостната ситуация. Внимавайте само да не прекалите и да оставите картините си незавършени.

Четете книги и гледайте видеоуроци за това как да подобрите техниката си. Те ще ви дадат много ценни знания. Не ги бъркайте само с времето, прекарано в рисуване. То е дори още по-ценно.

Разгледайте внимателно картините на други художници

Още нещо, което ще ви е от голяма полза. Учете се от другите. Вглеждайте се в картини, които ви допадат. Проучете ги внимателно. Задавайте си въпроси като „Защо тази картина е толкова добра?“ и „Какво е нещото в нея, което наистина привлича окото?“ Обърнете внимание и на детайлите – фокусни точки, цветове, композиция и т.н.

Напуснете зоната си на комфорт

Добавете обикновен фон или повече детайли, например в дрехите на някой от героите в картината. Преминете към платно с по-голям размер или представете простичка история в творбата си. Експериментирайте с различни неща, без значение дали са малки промени или големи. Всеки път добавяйте по нещо ново към картините си и ще усетите подобрението.   


Разучете заобикалящата ви среда

Наблюдавайте цветовете и сенките около вас, текстурите или бръчките на облеклото. Тези неща ще ви помогнат да разберете по-добре как функционират реалните обекти и ще ви бъдат полезни, когато рисувате.

Изпробвайте различни средства за рисуване

Например, ако обичайно използвате предимно графитен или цветен молив, изпробвайте пастели или бои, за да придобиете нов опит.

Внимавайте с композицията на съдържанието в картината

Композицията включва пропорциите на обектите в картината, нейните цветове, позитивните и негативните пространства. Ето някои съвети:

  • Опитайте да разберете правилните размери на всяка част от тялото в различни произведения на изкуството, които имат отношение към хора или животни.
  • Знайте, че всички фигури са важни. Негативните пространства (пространствата между обектите) често биват игнорирани от начинаещите художници, но от тях те са важна част от композицията.
  • Комуникирайте с творбата си. Дарете я с разказ. Накарайте я да говори. Например, ако рисувате планина, например, добавете фон. Не се страхувайте да експериментирате и творете смело!