Конфискуваха 58 творби на Банкси на стойност 15 милиона долара

Творби на Банкси бяха конфискувани от белгийския съд. Той определи, че произведенията не са застраховани в случай на кражба или повреда. Освен това те са изложени без позволението на собственика им Стив Лазаридес.

Белгийският съд свали изложбата на Банкси в Брюксел, озаглавена “Банкси без ограничения”. Причината е неизяснен казус относно тяхната застраховка. Драстичният ход бе предприет, след като организаторите на шоуто бяха обвинени в незаконно излагане на произведенията, без разрешението на официалния им собственик – бившия мениджър и галерист на Банкси Стив Лазаридес.

Временното решение на съда бе 58-те творби да бъдат конфискувани и оставени на съхранение при съдия – изпълнителите. Те са преместени на място, чиято локация ще  бъде запазена в тайна до окончателното произнасяне на съда през януари. Изкуството на графити артиста, показано в рамките на тази изложба, е оценено на обща стойност от 15 милиона долара.

Според  адвокатът Станислалс Ешкенази организаторите на изложбата – белгийският организатор  „Строкар” е станал случайна жертва на някаква схема. Той твърди, че организаторът просто е осигурил място за изложбата, след като посредническата германска компания “Он ентъртейнмънт” се свързала с тях с твърдението, че вече е представила такава изложба в Берлин и иска да направи нещо подобно и в Брюксел. “Строкар” приема възторжено офертата и организира изложбата на Банкси в празно хале на супермаркет в литовския квартал на белгийската столица.

Изглежда прекалено прекрасно, за да бъде истина. И буквално излиза точно така. Малко след откриването на събитието лондонските адвокати на Лазаридес обвиняват “Строкар”, че излага незаконно работите на Банкси. Освен това са категорични, че “
Он ентъртейнмънт” няма право да изнася творбите извън Германия. След една седмица лутане в опит да изяснят недоразумението, представителите на неправителствената организация решават да се обърнат към белгийския съд, за да разрешат спора.

В своето решение съдът застана на страната на Лазаридес. Неговото становище бе, че „оспорваните произведения действително изглеждат изложени, без съгласието на законните носители на правата върху тях”. И добави, че трябва да бъде направено нужното, за да бъде гарантирана тяхното безопасно съхраняване.

Друга “неупълномощена” изложба на Банкси се очаква да се появи в Маями следващата седмица. За нея също се твърди, че е от колекцията на Лазаридес. Според говорител на събитието е “напълно отделно” от предишния случай и “и със сигурност плановете да се проведе следващата седмица не отпадат”.

На своя личен уебсайт Банкси остави пост, с който предупреждава феновете си за серия от “фалшиви” изложби с негови творби: “Обществеността трябва да е наясно, че напоследък се извършват поредица от изложби с работи на Банкси, от които никоя не е получила неговото съгласие” – гласи публикацията, към която са прикачени снимки, показващи шоуто в Брюксел и предстоящето в Маями. “Те са организирани изцяло без знанието или участието на художника. Моля, ги третирайте ги по съответния за ситуацията начин. “