Многостранното изкуство на Скот Хътинсън

Картините на Скот Хътинсън се състоят от припокриващи се фигури, сляти заедно в едно. Те са многостранни, абстрахирани и имат за цел да предизвикат идеята, че нашата идентичност е в поток. Макар че ние сме еднозначни същества, нашата психика не е такава. Ние сме моделирани отчасти с времето и нашия житейски опит.
 
Предметите в картините на Скот олицетворяват силата и слабостта на съзнанието и дълбочините, които изпитва човешкото състояние. Цифрите са изместени, синхронизирани и сляти от множество хора, като призраци или пластове спомени, едновременно безкраен и самосъзнателен.
 
Цялата ми работа може да се разглежда като запис на списание, проявление на дълбока загриженост за място и цел в този свят, споделя Скот в неговия уебсайт.- “Превъзлагам лицата и частите на тялото чрез смес от изпитания и грешки, съчетани с случайни шансове и необходимостта от създаване на нещо от нищо”.

По време на този процес Скот търси отговори на по-голям въпрос: Кой или какво ни определя като индивид? Ние сме тук случайно, или има ли невидима ръка в игра? Защо сме тук? Има ли някаква цел, или сме ли просто продукт на нашата култура и нашия опит?

Неговото изкуство е предназначено да привлича вниманието на зрителя и да предполага, че има повече за материалния свят. Но то не може да отговори на тези метафизични въпроси.