Желирани сладкиши се превръщат в природни картини

Производителката на торти Сю Хенг Буун прави десерти, които изобщо не изглеждат годни за консумация. Стъклените й творения вместо това са подобни на цветя и риби, обвити под прозрачни повърхности. Известни като 3D желеобразни сладкиши, тези торти са изработени от желатин или морски водорасли и използват специфични инструменти за инжектиране на цветни мотиви върху чиста основа. Тортите на Буун са вдъхновяващ пример за това, когато храната се превръща в ядливи произведения на изкуството. Сю е развива своите впечатляващи умения само през последните няколко години. Преди две години тя дори не знае, че желирани торти съществуват.  “Съсед на майка ми е направил и я е дал на нея. Заинтригувана от това, реших да се заема с курс, ръководен от много известен учител по 3D изкуство в Малайзия”, разказва тя. “Докато  практикувах,  публикувах в социалните мрежи и няколко хора започнаха да ги поръчват от мен,” допълва още Сю.
Тя започва свой бизнес, наречен Jelly Alchemy при завръщането си в Сидни преди година и половина.

И така, какво става в производството на желеобразна торта? Има няколко компонента, необходими за производството на една такава: първата е цветното мляко (или алтернативи като кокосово мляко); втората е ясно платно за цветята, които трябва да бъдат инжектирани; и накрая, цветна основа за завършване на тортата. За да започнете, различните желеобразни цветове се загряват в течно състояние и след това се инжектират със специализирани инструменти, които създават различни форми на платното. След като декоративните елементи са направени, ароматизирана основа се излива върху горната част, за да завършнякои и тортата. Видовете съставки, които се използват, зависят от културата, в която се учите да направите трицветна торта.

снимка: thepicta.com

“В страни като Мексико”, обяснява Буун, “се предпочита  желатинът да създаде чисто платно, но в Югоизточна Азия ние обикновено използваме вид желе на прах и захар, за да го направим.”  Буун обикновено използва съставки като плода личи в платното и предпочита всичките й нюанси да бъдат естествени. “Цветната основа може да бъде изработена от всякакви съставки, които ви харесват, например сок, ароматизирано мляко, сърдечни добавки и т.н.” Това внимателно обмисляне води до красива и вкусна творба. Както и до реакцията на нейните клиенти, която е причината Сю да прави  ядливото изкуство. “Обичам фактора уау, който се създава, когато хората ги виждат,” споделя артистката за своите произведения.

 

mymodernmet.com