Мъж разкъсва “руската Мона Лиза” заради националистична идеология

Иван Грозни убива сина си 

 

 

37 годишният Игор Подпорин, седял в кафенето на галерията/музей Третяков и пиел водка. В даден момент се почувствал екзалтиран, станал и пробил картината на Иля Репин от 1885, “Иван Грозни и неговият син Иван”. Подпорин бил недоволен от начинът по който произведението представя техния цар и руския народ, за това взел метално копие и я разкъсал.

Според някои историци, през 1581 година, Иван Грозни убил сина си, удряйки го с предмет по главата, в разгара на спор. Картината изобразява царят, държащ кървящия си син (както се вижда горе).

 

Подпорин отрекъл водката да е повлияла на преценката му. Като осовен мотив той изтъкнал идеологически причини. “Картината е лъжа,” казал вандалът в съда, “той (Иван Грозни) е сравним със светци.” 

Иван Мелников, служител по човешките права, навестил Подпорин докато е бил задържан. Извършителят му казал: “Когато влязох в Третяков, просто не можах да се спра. Чужденци идват и гледат картината. Какво ще си помислят те за нашия цар? За руснаците като народ? Това е провокация срещу нас, за да могат да ни мислят за лоши хора!”

Инцидентът пробуди тревога в прогресивно левите, които смятат че популярни духовни и политически фигури се опитват да манипулират руската история, така че да провокират патриотизъм. Случаят с картината е последният от редица подобни. Миналата година, полицията арестувала лидера на Православно християнски бунтовници, който заплашил че ще запали киносалон. Прожекцията била на филма “Матилда”, включващ сексуални сцени между Цар Николай II и неговата любовница, балерина.

 

 

artnet

Автор: Пламен Михайлов