Известните слънчогледи на Ван Гог губят цветовете си, разкрива изследване

Photo: LEX VAN LIESHOUT/AFP/Getty Images.

 

Ослепителната серия от слънчогледи на Ван Гог, малко по малко започва да губи цветовете си, пише изданието Artnet. Основните нюанси на платната започват да придобиват кафеникав цвят, поради светлочувствителните пигменти, употребени от художника.

Екип учени от Университета в Антверп и Техническия университет в Делфт, прекарали две години в изследване на картините в музея на Ван Гог, Амстердам. Те открили, че употребата на жълт хром, прави цвета податлив на деколоризиране.

“Ван Гог използвал два вида жълт хром, който през тогавашното време бил широко разпространен,” споделя Фредерик Ванмеерт от антверпския университет пред artsnet news. “Единият от двата жълти хрома е доста стабилен, поради наличието на оранжев оттенък в себе си, но другият, бледожълт е много чувствителен и с времето е склонен към деградиране, следователно започва да губи цветът си.”

Изследователите стигат до тези заключения, използвайки високомодерна технология за химическо картографиране и микроскопско изобразяване на рентгенови лъчи. Благодарение на тази методика, те успяват да разберат картините, без да се налага използването на тампони и взимането на проби от самата повърхност.

Vincent van Gogh Sunflowers (1889). Photo: courtesy of Van Gogh Museum, Amsterdam.

С това откритие изпъкват и добри, и лоши новини. Добрите новини са, че необратимата загуба на цветове, все още не е възприяема за човешкото око. Лошите новини са, че е изключително сложно да се прогнозира, кога точно цветовото деградиране би било видимо, според Ванмеерт.

Все пак е постижимо експертите да намерят начин за забавяне. “Този процес е силно зависим от външните фактори, на които е подложена картината,” обяснява Ванмеерт. “Например, количеството светлина, на която е изложена картината е ключов фактор.” 

Това не е първият път, в който учените стигат до подобно заключение спрямо картина на Ван Гог. По-ранно изследване остановило, че червените пигменти използвани от художника, също губят блясъка си и избледняват към бяло. (Те установяват, че стените на картината “Спалнята” (The Bedroom, 1888) преминали от лилаво към синьо.) В друго изследване от преди три години, екип международни стажанти също алармирали за необратимия процес в картините на Ван Гог.

Кураторите и квесторите от галериите, не са склонни да рискуват, обаче. Още от преди пет години, те започнали да намалят светлината в изложбените пространства, а на този етап, изцяло преразглеждат осветителните системи.

Според Ванмеерт, този проблем достига до нива, много отвъд Ван Гог; той засяга голямо количество произведения от 19 век. “Не се знае точната бройка на произведения, но този жълт пигмент който Ван Гог използва в слънчогледите, е срещан и в други негови картини и е естествено да предполагаме, че се е прилагал в произведенията на голяма част от неговите съвременници,” казва Ванмеерт.

За щастие, неинвазивната техника за изобразяване на рентгенови лъчи, която екипът разработи за направата на изследванията, лесно може да се прехвърли към изследването на други картини и други пигменти.

 

artnet

Автор: Пламен Михайлов