Рисуването и здравето вървят ръка за ръка

Здравето. Най-ценното притежание на всеки един човек. Както всяко друго нещо така и то изисква да бъде поддържано и укрепвано постоянно. Дългите часове, прекарани в рисуването на картини, както и продължителната работа с ръце в изправено положение оставят своя негативен отпечатък върху него. Много творци, унесени в своята работа, забравят да полагат грижи за своето здраве. А това е нещо, което има съществено значение за техните произведения. Не бива да забравяме, че ако човек не е щастлив и в отлично здраве, то той няма как да даде най-доброто от себе си.

Поради тази причина ви предоставяме няколко здравни съвета, подбрани от  artworkarchive.com, които ще ви помогнат да останете здрави както психически, така и физически по време на творческия процес.

1. Отървете ателието си от токсините


Дори и да направите само това, ще бъде от голяма полза за здравето ви. Направете инвентаризация на ателието, изолирайте всички вредни вещества и проверявайте често вентилацията. Ако пък нямате отделно помещение, в което да творите, и се притеснявате, че всичките ви материали се намират на същото място, където спите и се храните, няма да е зле да помислите за обособяването на такова помещение, в което да упражнявате художествените си умения.

Друга добра идея е да инвестирате в качествен пречиствател на въздух, за да поддържате въздуха чист от прах и токсични частици, които могат да предизвикат редица здравословни проблеми.

2. Не забравяйте да пиете вода
Нещо, което е от съществено значение за доброто здраве на всеки човек. Въпреки, че всички знаем колко е важно да пием достатъчно течности, за творците понякога може да е трудно да си набавят нужното количество, особено когато са в процес на непрекъснато творене. Затова придобийте навика да държите близо до вас бутилка с вода и пийте всеки път когато усетите, че имате нужда от глътка вода.

3. Разтегнете се 
Обикновено, процесът по създаване на една картина или друго произведение на изкуството протича докато човек стои прегърбен на стол или е наведен над маса. При всички случаи основният потърпевш е гръбнакът. За да не изпитвате болки в гръбначния стълб е добре да се разтягате редовно преди и след времето, прекарано в ателието. В интернет може да откриете множество стречинг упражнения, които да се опитате да направите.

Не забравяйте да разтегнете и вашите безценни творчески инструменти, познати още като ръце и китки.

4. Заровете тревогата и стреса 
Умственото ви здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Освобождаването от стреса и тревогата, без значение дали практикувате mindfulness (фокусирано внимание и осъзнаване на всичко, което възниква в настоящия момент) или се опитвате активно да преодолеете страховете си като художник, ще ви помогне да се почувствате по-добре.

5. Изправени или седнали
И стоенето в изправено положение, и седенето имат своите ползи за здравето. Ако предпочитате да седите се стремете от време на време да се пораздвижвате и да се разтягате по няколко пъти. Една добра препоръка е да си настроите таймер, за да знаете кога е дошло време за почивка за стречинг.

Стоенето в изправено положение е чудесен начин да държите мускулите си активни. Само не забравяйте да носите поддържащи обувки, като няма да е зле да си закупите и омекотена подложка, върху която да стъпвате, за да избегнете натоварването на краката.


6. Намирайте време за медитация
Понякога е необходимо да се отдръпнете от забързания живот и да намерите спокойствие, като може да пробвате медитация. Пренасочването на ума помага не само да облекчите стреса, но и отново да уловите творческата вълна.

Ако желаете да опитате медитацията е нужно да намерите тихо и удобно местенце, на което да останете насаме със себе си, да броите вдишванията си и да съберете мислите си, докато умът ви се „скита“ нанякъде. Разровете се в Youtube и ще намерите тонове ръководства за медитация, които можете да слушате.  

Не забравяйте, че здравето винаги е на първо място и че трябва да се полагат грижи и за него. Няколко дребни неща, като освобождаването от стреса и разтягането на мускулите от време на време, ще окажат благоприятен ефект върху творчеството ви. Само си помислете какво може да постигнете, ако не изпитвате болки в гръбнака и винаги сте на 100 процента.