За изкуството да колекционираш изкуство

Талантът да създаваш изкуство е толкова уникален и индивидуален, че дори предизвиква интерес, от който се раждат и професионалните колекционери на картини. Едва ли подозираме обаче, че колекционерството само по себе си е изкуство, изтънчено почти колкото рисуването.

Като за начало е необходимо да уточним, че съществува значителна разлика между купуването на отделни предмети на изкуството и колекционирането. Докато купуването има за основа лични предпочитания към дадена картина, които може да са провокирани от присъстващ емоционален елемент в нея, то от друга страна колекционирането е обвързано с целенасочена и дългосрочна отдаденост към изкуството. И в двата случая купувате онова, което съвпада с вашите предпочитания и вкус, но ако целта ви е да създадете колекция, е нужно да овладеете някои техники и умения за подбор. Те включват процеса по проучването, оценяването и вземането на решение дали да инвестирате в дадено призведение на изкуството, което е привлякло вниманието ви или не. Защото когато говорим за колекциониране не за всичко, което на пръв поглед ви се струва стойностно, заслужава да отделите от бюджета си.

И добрата новина е, че не е необходимо да имате предварителни познания в областта на изкуството или дори опит в колекционирането, за да се посветите в това ново и нестандартно изкуство. Достатъчно е искрено да обичате и цените изобразителното изкуство. Когато имате желание и стремеж да се запознаете с основните техники, всеки може да създаде собствена стойностна арт колекция.

Начинаещ колекционер
Ако трябва да си представите стратегията ви за колекциониране, преставете си, че трябва да съберете вашия личен отбор мечта – една разнообразна и талантлива група от играчи, обединени от една обща идея, които заедно имат много по-голяма стойност, отколкото по отделно.

Едно от основните правила за начинаещи колекционери е да зададете фокуса на вашата лична “галерия”. Определете какви ще са качествата, по които да сортирате картините. Тези насоки трябва да отговарят както на нуждите ви, така и на интерсите ви и да ги обедините под определен времеви период, цялостната идея и бюджетът, с който разполагате. Най-простият начин, по който да отсеете набелязяното от вас произведение на изкуството е – харесва ли ви. Преди всичко колекцията е израз на личния ви вкус. Не следвайте модерните течения, водете се по собствената си индивидуалност, която ще допринесе за отличаващата се стойност на вашата колекция.

Изключително ценно е да отделите време да проучите картината, в която искате да инвестирате. По тази начин, дори и да нямате предварителни познания за изобразителното изкуство, ще се предпазите от евентуални измами. Този опит се придобива с много време, прекарано в галериите, като обстойно разглеждате експонатите. Ако мислите, че ще ви е полезно, дори можете и да вземете бележник със себе си и да записвате всичко онова, което ви прави впечатление.

Произходът на самата картина е от особено значение, затова се уверете, че документацията, която съдържа тази информация, е легитимна. По-популярните аукционни къщи разполагат с подробна информация за цените и произхода на картините и ги публикуват на сайта си, затова и са подходящо място за проучване на утвърдени творци.

Разбира се, освен всичко друго, е необходимо да се съобразите с бюджета си. Само защото имате ограничени средства за колекцията си не означава, че нямате възможност да съберете стойностни картини. Ако се доверите на прохождащи художници и инвестирате в техни творби, колекцията ви ще е по-бюджетна. Освен това рисунки, фотографии, както и акварелните платна също са по-достъпни. 

В по-голямата си част купуването на произведения на изкуството не е като купуването и продаването на акции. С някои изключения, стойностите се почакват и падат сравнително по-бавно, затова е добре да се ориентирате в купуването на картина, която смятате да задържите за дълго време. В случай, че решите да продавате, ще получите по-голяма възвръщаемост, ако не бързате да продадете картината скоро след като сте я купили. Цената обикновено е по-висока за картини, които сменят собственика си по-рядко.

Добра идея е да инвестирате в перспектива. Дори ако моментната покупка ви се струва удовлетворяваща, понякога е по-разумно да отложите ивнестицията, за да спестите за нещо, което ще има по-голяма стойност в колекцията ви.

Посветете колекцията си на онова, което съвпада с личните ви интереси и предпочитания, вместо с модерните течения в изкуството. Разгледайте какво предлага местното изкуство – това може да е възможност да откриете нещо ново, което широката аудитория все още не познава. Посетете местните галерии, запознайте се с млади, прохождащи художници. С помощта на социалните платформи може да създадете контакти с много талантливи творци и да оцените и популяризирате изкуството им.

И за да бъде колекцията ви оценена и от следващите поколения, трябва да се уверите, че тя ще бъде защитена в дългосрочен план. За тази цел е нужно да посветите от времето си, за да проучите какви са техниките за защита и съхранение на картините. Разбира се, винаги можете да се посъветвате и със специалист.

Най-вероятно ще ви бъде от полза и ако записвате художествените си открития в дневник например. Винаги, когато откриете нови идеи, които са ви вдъхновили, ги запишете. Тези записки могат и да ви послужат като неофициални бележки, когато обмисляте покупка и се колебаете. Ще се изненадате колко много впечатленията, които сте записали, ще ви помогнат задълбочено да анализирате собствената си арт колекция.