Честит рожден ден, Дончо Дончев!

Днес, 22 август, рожден ден празнува великолепният български художник Дончо Дончев.

Роден в Габрово, в семейството на учители, Дончо Дончев завършва художественото училище в Трявна и живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Първите му изложби са в град Дряново, а днес може да се похвали с изложение на изкуството си в голям брой европейски страни, някои от които са Цюрих, Локарно, Лихтенщайн, Щутгарт, Лайпциг, Виена, Брюксел, Истанбул, Измир и др. Най-големият му успех е участието в изложба в ЦЕРН, което не се е случвало на друг българин до сега.

Това е изключителен успех, защото никой не представя енергии, частици и елементи по начина, по който Дончо го прави. Картината „Петия елемент“ прави много силно впечатление сред гостите. В нея по брилянтен начин са представени четирите ни познати елемента: земя, въздух, огън, вода. Те не се противопоставят яростно по между си, а се преливат едни в други хармонично.

Скоро Дончо се върна и от втора изложба в Церн, след която неговите картини ще обиколят света. “Когато наблюдавате картините, може да се потопите в музиката, в различната действителност. Показахме инсталацията в Церн, имаше страхотни отзиви, събраха се над 700 човека да наблюдават всеки един артист какво е представил.“. Това сподели Дончо за Sofiapress.

Миналата година Дончо смело влезе в политическата сатира с едно тесте карти, което спокойно може да бъде наречено „Лице и душа“. Лицето на съвременните знакови обществени лидери  сякаш е отразено във вълшебно огледало което показва истината за тяхната душа.

Сатиричният проект представя най-влиятелните имена от световната сцена, като Валета, Дами, Попове и Джокери.  Проектът е създаден по идея на Александър Тумпаров.

Картините са двадесет и една с размер 88х63 см, изключително детайлни и изпъстрени със символика. Политиката е игра, в която можем да открием всички човешки страсти. Възприемането на световните лидери е противоречиво, затова всеки от тях е нарисуван по два различни начина. Картата е много благоприятна за такава рисунка, защото може да се гледа от двете страни и да покаже две различни емоционални състояния на героя. Това е антипод на чувства и стремежи. Асата от тестето карти, насочват към проблемите на човечеството.

Целият проект е изграден на противопоставянето, като авторите не заемат страна, а само показват общественото мнение и различия. 

Честит рожден ден, Дончо! Продължавай да създаваш изкуство!