Консервативните общества са пречка що се отнася до женското здраве

 

Ракът на гърдата се е превърнал в криза за общественото здраве за някои страни, а гневът на обществото по отношение на женските органи може да направи положението още по-лошо.
В Индия, повече от 46% от жените, анкетирани от Aegon Life Insurance, заявявата, че табутата около обсъждането на сексуалността и менструацията затрудняват насърчаването на разбирането за рака на гърдата.

Аегон проучи 550 мъже и жени на възраст между 18 и 54 години в цялата страна.
Индийското общество счита няколко аспекта на човешката физика като табу, което създава пречка за свободния дискурс за рака на гърдата и самоконтрол за откриването на аномалии“, казва Aegon в изявление. “Много респонденти заявяват, че няколко културни фактори разубеждават жените да обсъждат конкретни физически заболявания със семейството си, което в крайна сметка може да доведе до забавяне на достъпа до необходимото здравеопазване“.

Това има значение, защото ракът на гърдата е най-честата форма на болестта, която засяга жените в Индия и е вероятно ще убие около 76 000 жени годишно до 2020 г. Лекарите казват, че липсата на осведоменост за самооценката означава, че ранното откриване и лечението са редки , и това допринася за по-висока смъртност.
Още по-тревожно е, че проучването Aegon разкрива, че много индиици не са напълно сигурни какво причинява рак на гърдата, вярвайки, че това е резултат от хормонални проблеми. Всъщност това е комбинация от фактори, свързани с начина на живот, като по-късно в живота на децата и по-малко кърмене, за които се смята, че повишават риска.

Освен това само около 3% от анкетираните казват, че приятелите и семейството им са знаели за болестта и са извършили самоконтрол. Но почти една четвърт никога не е обсъждала рака на гърдата с тях.

Пакистан – страната, в която ракът на гърдата убива повече жени, отколкото терористичните атаки

В Азия, страната, която има най-висока смъртност, причинена от рак на гърдата е Пакистан- 40 000 жени губят битката с болестта всяка година. Това е същият брой като в САЩ, въпреки че Пакистан има само 180 милиона жители, а в САЩ са 313 милиона.

Около 65% от случаите се откриват на етап III или IV. Тази тревожна статистика се дължи на табутата и притесненията около изследването на гърдите и лечението на рак на гърдата пречат на ранното откриване.

Тук една група за осведоменост дори не може да каже думата “гърди”, докато говори в университет за мамограми и как да провери за бучки, пише Thestar.com. Вместо това те използват евфемизма “рак на жените”, за да обсъдят заболяване, което често се обвива в социална стигма в тази мюсюлманска нация.

Обсъждането остава табу в консервативната, ислямска култура, където думата “гърди” е свързана със сексуалността вместо със здравето и мнозина смятат, че е неморално за жените да отидат в болницата за прожекции или да ги обсъждат дори в семейството си.