Меркел може да е насинена, но не и счупена

Германия иска да влезе през вратата на 2018 г. в същата форма, с която ще напусне 2017 г.: с разтърсения си,  канцлер на кормилото и правейки това, което прави най-добре: “merkeln” (глагол, измислен от германците, описвайки вида на скучното поведение на висене и наблюдаване отстрани, което характеризира времето на Ангела Меркел като лидер, пише Quartz.

Тази година беше важна за Германия. Още 90 дни след гласуването – рекорд за Германия – страната все още няма правителство. Това не е нищо в сравнение с Нидерландия, разбира се, което се нуждае от 225 дни, за да формира ново правителство през 2017 г., но светът може би е по-загрижен за най-голямата европейска икономика.

След като Меркел и нейните християндемократи претърпяха загуби в избирателните секции, канцлерът първо се опита да създаде коалиция “Ямайка” със Зелените и Свободните демократи. Тази идея се разпада драматично през ноември и ненатрапващата перспектива за предсрочни избори се извиси.

Германският президент Уолтър Щайнмайер се втурна към спасяване, като изтегли ХДС и Социалдемократическата партия (СДП) за нещо подобно на брачното консултиране. СДП, младите партньори на Меркел в предишното правителство на “голямата коалиция”, първоначално не искаха дори да помислят, че ще повторят това партньорство.

Сега и двете страни трябва да започнат проучвателни разговори на 7 януари. Социалдемократите, които се оплакват след две четиригодишни ограничения (2005-2009 и 2013-2017 г.) в правителството на ХДС, са решени да бъдат по-уверени в този момент. Според един от лидерите на СДП, Мартин Шулц е поискал поста на финансов министър.

 

Меркел е насинена, но не и счупена

Канцлерът е отслабен след изборите и първите неуспешни коалиционни разговори.  Нейните политики за бежанците бяха обявени за причина, поради която крайнодясната Алтернатива за Германия се появи във федералния парламент за първи път. Критиците обвиниха ръководството ѝ в изграждането на консенсус за запазването на статичното състояние на страната, когато се нуждае от спешна данъчна и пенсионна реформа, заедно с местните инвестиции.

Сигурно е, че Ангела Меркел няма да има политическата тежест в германската политика, която е имала в миналото, преди изборите”, казва Йозеф Джанинг, председател на Европейския съвет за външни отношения в Берлин“, през Quartz.

Докато страната чака търпеливо да види дали коалиционните разговори ще успеят, животът почти продължава да върви нормално, а германската икономика върви напред.

 

ЕС чака търпеливо Германия
Разбира се, колелата и зъбите на Европейския съюз не са спрели, докато Германия се измъква от политическия си канал. Все пак Брюксел ще иска да върне Берлин обратно и активно пред съветите през март и юни. Френският президент Емануел Макрон, който иска да наблегне на дневния ред на по-дълбокия фискален съюз на ЕС, ще трябва да почака малко повече.