Експозиция събира 14 непоказвани платна на Андрей Даниел

Между 15 ноември и 1 декември галерия Нюанс представя „Места за срещи“ – експозиция събрала 14 непоказани живописни платна на Андрей Даниел, чрез които той ще ни „срещне“ с имагинерни и конкретни пространства, които да огледате или да се разходим.

Идеите за създаването на тези сюжети са се зародили през последното пребиваване на Андрей Даниел в Сите Дез Ар през 2017г. Това далеч не е първото му посещение в Париж, но този път художникът е видял там нещо ново, което го е провокирало и вдъхновило: целя Париж, сякаш нарочно е осеян с места за срещи. Някои от тях са злободневни, други са специални и дългоочаквани, а някой са донякъде абстрактни, но същевременно съвсем реални – тази между творци и техните предци. Tе правят възможно да се преминава между епохите в историята на изкуството, което е безценно, а във вечния град това е и неизбежно.

„Разбира се, заглавието на тази изложба е пак опит за метафора. Защото тези срещи са въображаеми, в някакви други, /някои ги наричат „духовни“ пространства.

Места, в които опредметените фантазии са реалности, открити и напипани от наши предтечи и съществуващи за нас, като истинските дървета, треви или планини.

Пространства, в които реалностите са въплътени ценности, към които непреодолимо сме привлечени. Там можем да се срещнем с мъдри и гениални хора, с техния огромен талант да превръщат предметите в скъпоценности, там можем да се срещнем дори със себе си.

Добре е да пътешестваме до тези места, които разширяват все по-стесняващия се свят и даже му придават някакъв смисъл.“

Андрей Даниел

Андрей Даниел е роден на 28 март1952 година, град Русе, България.

Завършва Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия), София, специалност „Живопис“, при проф. Добри Добрев (1977). От 1991 г. е доцент, а от 1997 г. – професор по живопис в НХА. През годините е заемал длъжности:

Декан на факултета за изящни изкуства в НХА;Ръководител на катедра живопис към ФИИ към НХА; Член на СНС към НХА, член на подкомисията на ВАК; Член на ръководството и зам. председател на СБХ; Председател на фондация „Поддържане на изкуството в България”. В момента е председател на НС на НХА; Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Член и основател на група „Градът”/1986/. Член-кореспондент на БАН от 2015 г. Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 публикации. Автор на книгата”Неща, места и хора”2011, изд.”Захарий Стоянов”, София.