Есенните етюди на Александър Капричев

На 12 октомври (петък) от 18:00 часа в залите на Градска художествена галерия-Варна ще се открие изложбата “Есенни етюди” на художника Александър Капричев (1945-2008)

Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис и е автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, както и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм.
Въпреки че от 1999 до 2006 г. Александър Капричев живее в Англия, където работи в ателиетата на Independent Studios в Лестър и в Бирмингам, неговото изкуство вече е познато на българската публика: през лятото на 2010 г. ретроспективната му изложба с живопис, рисунки, акварели (до 1999 г.) беше показана в ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, а през есента на същата година и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София. През 2011 г. Галерия 8 във Варна пък представи за първи път самостоятелна изложба с акварели на художника, а основни аспекти от графичното му творчество – през пролетта на 2013 г. Изложби на артиста бяха експонирани още в галерия „София” на Българския културен институт в Лондон („Живописни съзерцания”, 2013), в галерия „Академия” на Националната художествена академия („Енергийни пространства”, 2014) и т.н. През 2015 и 2017 г., негови произведения бяха изложени в рамките на London Art Biennale в Олд Челси Таун Хол в британската столица.


Вдъхновен от традициите на националното и световно изкуство, художникът изгражда свой индивидуален, отличим стил, който днес продължаваме преоткриваме в цялата му вдъхновяваща виталност. Акварелът заема специално място в творчеството на варненския художник.

Александър Капричев е роден във Варна през 1945 г.
През 1975 г. се дипломира във ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност „Декоративно-монументална живопис“ при
проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски.
След завършване на Академията, работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. 
През 1976 – 1978 е избран за председател на Ателието на младите художници (AМХ), Варна, а от 1980 г. е член на СБХ.
От 1999 до 2006 година живее и твори в Англия, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам. През 2006 г. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерение за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008 г.
Приживе се концентрира предимно върху създаването на своето творчество, излага по-рядко и има само една самостоятелна изложба.
 След 2008 година неговото творчеството е показано в редица изложби в страната и чужбина. През 2015 година получава награда за живопис в биеналето за съвременно изкуство в Лондон.