Малки истории – рисунки и документи от галерия “Лоранъ”

Александър Божинов, „Дамски портрет“, 1911г., молив, сух пастел, хартия, 39х30,5 см; подпис и дата горе дясно

От днес в галерия “Лоранъ” могат да мъдат разгледани част от тяхната колекция с рисунки и документи.

Фондация „Цанко Лавренов“ показва за първи път част от своята колекция с рисунки и документи. Създадена наскоро, сбирката е тясно свързана с дейността на галерия „Лоранъ“. Произведенията са напуснали пазара на изкуството, откупени, за да бъдат запазени и систематизирани като важна част от художественото ни наследство. Всеки от тези експонати е „малка история“ за отношения, връзки, емоции и преживявания на бележити фигури в българската история. Надяваме се задълбоченото и целенасочено събирателство да се превърне в една от мисиите на фондация „Цанко Лавренов.“
През 2015 в галерия „Лоранъ“, беше показана изложбата „Нови постъпления във фонда“, а през 2016 колекция с творби на Николай Майсторов бе в Салон на галериите в НДК. С „Малки истории – рисунки и документи“ продължаваме серията от изложби.
Настоящата експозиция е трета поред с произведения, които не са част от семейната наследствена колекция с творби на Цанко Лавренов. Желанието ни е да покажем една от посоките в развитието и попълването на фонда, като съхраняваме културната ни памет.

Кирил Буюклийски, „Шарж на Цанко Лавренов“, 60-те г. на ХХ в., туш, хартия, 38,3х25,1 см; подпис долу ляво

Експозицията е необичайна и нетрадиционна в контекста на изложбената дейност на галерията. Една част от нея представя рисунки и карикатури, а друга неформална, е съставена от етюди, скицници, архивни материали и кореспонденции на знакови художници от началото на 20-ти век. Избраното разделение разкрива по-цялостно и професионално различните страни на колекцията. Заедно присъстват произведения и материали от Александър Божинов, Владимир Димитров – Майстора, Константин Щъркелов, Константин Каменов, Кирил Буюклийски, Марин Устагенов, Александър Мутафов, Атанас Михов, Господин Желязков, Никола Танев, Илия Петров, Веселин Стайков и др.


Няколко автори имат превес в експозицията. Преобладаващи като брой са произведенията на Александър Божинов. Сред най-ранните творби е неговият „Дамски Портрет“ от 1911, известен и от други изложби на галерията. Тук Божинов е нежен и експресивен, за разлика от горчивия хумор стаен в по-късните рисунки от Централния затвор, изобразяващи нерадостната съдба на художествената ни интелигенция след 9 септември 1944. Много любопитни са два шаржа, правени в резиденция Кричим през 1931 г., на единия е изобразен Борис III. Близкото приятелство между българския цар и големия художник проличава и в документалната част от изложбата. Акцент са картичките, телеграмите и писмата, които Борис изпраща до Божинов, подписвайки се с псевдонима Брандес. От друг по-личен характер са калиграфски изписаните пощенски пликове от Владимир Димитров – Майстора, както и писмото до любимата му племенница. Сред експонатите е и лист със сметки на големия живописец, надраскан с рисунки. Във витрините можем да видим цели запазени тефтери и албуми с рисунки (разкъсването на подобни албуми и продаването им „на парче“, обикновено е запазена марка на много от родните галерии и антиквариати). Държим да отбележим сред тях скицник с рисунки и акварели на Марин Устагенов с ескизи от края на 19 век, скицник на Александър Мутафов от 1920 „Созопол“ с 50 скици, бележник на Атанас Михов от 1915, малко тефтерче на Господин Желязков и скицник с ранни рисунки на Илия Петров. Само ще отбележим, че ако се отбиете на „Оборище“ 16, от експозиционното поле ще ви „наблюдават“ Константин Миладинов и Димитър Миладинов, Цар Борис III, Григор Василев, Цанко Лавренов, Никола Танев, Владимир Димитров – Майстора, Константин Каменов и др.

Никола Танев, „В ателието“, 31.10.1946 г, туш, цветни моливи, хартия, 34х26,6 см; подпис и дата долу ляво


Шаржът на Цанко Лавренов от Кирил Буюклийски е сред последните придобивки от родния арт пазар. За нас е важно, че се сдобихме с още едно изображение на нашия патрон и той присъства в експозицията. И тъй като споменаваме име му, напомняме на посетителите, че в салона ще се продава със специална отстъпка голямата монография на Цанко Лавренов, която излезе от печат в края на 2018 г. Средствата от продажбата й ще подпомогнат отпечатването на книгата на английски език.


Ще спрем с нашия разказ, за да оставим изненади за посетителите на изложбата.
Разместихме напрегнатия изложбен график на галерия „Лоранъ“, за да отделим време на една камерна некомерсиална изложба, която може да видите от 19 февруари до 9 март 2019 г. Решихме да представим събитието няколко дни след откриването му, а именно на 22 февруари (петък) от 18:30 ч.
Заповядайте на чаша вино и на разговори с екипа на галерия „Лоранъ“ и фондация „Цанко Лавренов“. Изложбата ще представи Елисавета Петрова.