“Ентропия”-та на Анита Анастасова

Ентропия е една съвкупна изложба, свързана с душевните лутания на един прохождащ творец. Във физиката ентропия е термодинамична величина, функция на топлинното състояние и измерението му в материалната система, характеризираща неподреденост. Думата идва от гръцки и означава вътре, пренасям.

Анита е ученичка в 12 клас в Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров” с профил графика. Тя е абитуриентка, но организацията за бала изобщо не пречи на желанието ѝ да рисува и да твори изкуство. За своята работа тя споделя: Търсенията ми относно смисъла на живота, минаването през множество емоционални състояния се явяват препятствия по пътя на преосмислянето на това коя всъщност съм аз. Този основен екзистенциален въпрос е присъщ на всеки, независимо от възрастта. Дуалността на живота се очертава между разпад и обединение. В търсенето на правилна посока, човек се сблъсква с балансирането на тази проблематика. Пресичането и неопределеността на границите на вътрешно и външно, реално и илюзорно, раздробяване и съединение, създават чувство за ентропия и хаос”. 

Това бе първата ѝ изложба, нейният дебют в галерия “Дебют”. Много от нейните съученици и учители я уважиха и подкрепиха в това нейно първо, но не и последно представяне. Анита е едва 12 клас, но вече има признания от национално и световно ниво.

Анита Анастасова и нейният учител по графика Добрин Андреев.

Тя е била доста емоционална ученичка и това е оставило спомен в съзнанието на нейните учители. Ето какви са спомените за нея на нейният учител по графика Добрин Андреев:

Анита е доста зряла за възрастта си и тази зрялост малко изпреварва изобразителната ѝ култура. Тя работи много, нахвърля доста суров материал и това, което в момента замисля тя е тази емоционалност и тази енергия да бъде пресъздадена на подходящ графичен език. Емоционалността при нея е доста голяма, а също така тя има и огромен талант. Балансът в тези две неща е овладяването, което да предаде успешно нейното послание и усещане на публиката. 

 

Анита Анастасова разказа пред репортер на Sofiapress за своите творби, емоции, вълнения, идеи и още нещо:

В моите работи предимно търся своята емоционалност. Пренасям се извън себе си на платната. Тази инсталация е замислена с кори от яйца. Избрала съм точно кори от яйца, защото те имат определена символика. Както яйцето има своята първична обвивка, а корите от яйцата са вторичната обвивка. Яйцето има сакрална символика. То е начало на живот. Моята муза е натурата. Вдъхновявам се като гледам красиви пейзажи. Харесвам черното и както обичам да казвам-без черен акт не мога да живея. Също така много ме увлича да рисувам голо тяло. 

Основните материали, с които тя работи са сухи игли, структурна паста, въглен и офорт. Тя има интересни търсения и в живописта.

“Това, което виждате пред вас,  е моята ентропия, която е дълъг процес на работа-имаше много скици, проби, събиране на корите от яйца, но накрая се получи желаният ефект”, споделя Анита. Комбинацията жълто и черно в момента е доста модерна, затова тя решава да вмъкне жълто в този проект: “Изках първата ми изложба да има и някакво съвременно звучене и да не личи само ученическото и обикновеното”.

По традиция, след дипломирането си на 11 юни, Анита и още няколко нейни връснички ще направят изложба в избрана софийска галерия. Тази година мястото ще бъде Червената къща.

Comments are closed.