ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна представя програма за развитие на семейните публики

Програмата ще разкрие света на изобразителното изкуство пред най-малките

Екипът на Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна си постави за цел да помогне на всички майки и бащи, баби и дядовци, по-големи братя и сестри да разкрият света на изобразителното изкуство пред най-малките!

Галерията вече има постоянна програма за семейни публики, разработена след специално обучение от Лиз Смит, директор за образованието в Националната портретна галерия в Лондон и с подкрепата на Британски съвет и Британското посолство.

Официалното представяне на програмата ще се проведе на 13-ти март от 18:00 ч. в залите на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. В него ще участват екипът на ГХГ – Варна създал програмата и Любов Костова, директор на Британски съвет в България.

Свикнали сме да мислим за посещението в музея, като за нещо, което правим в самота. Общуването с експонатите в картинната галерия изисква нашето перфектно внимание – онова, за което все не остава време. Програмата за развитие на семейните публики в Градската галерия на Варна разчита на друга, съвсем противоположна нагласа, а именно – да посетим музея в добра компания. Да обсъдим, да съпреживеем, да се забавляваме, да създадем спомени, обкръжени от най-близките си и от изкуството. Навярно много от нас си спомнят първото посещение в музея, галерията, театъра и формиращото въздействие върху личността, които то осъществява. Присъствието на баба и дядо, мама и татко, е било част от онова, което прави първата ни среща с изкуството съкровена. Но сега, когато сами сме в ролята на родители осъзнаваме, с какви предизвикателства е свързано едно посещение в музей или галерия с деца.

Затова екипът на Градска художествена галерия – Варна е подготвил набор от забавни игри и нагледни материали, които да бъдат от помощ при ранната среща с художествените творби. Програмата е постоянна, което означава, че материалите и игрите ще бъдат обновявани периодично, така че да предизвикат желание за ново посещение!

Програмата по проект Семейно в Градската художествена галерия на Варна се осъществява в партньорство с Британски съвет и Британското посолство в България и е отворена за посетители от 1 до 99 години, всеки работен ден, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

С подкрепата си за проекта Британски съвет и Британското посолство отбелязват също 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.