Карикатурен салон 2019 в Музей на хумора и сатирата в Габрово

На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, с фокус карикатура.

В Карикатурен салон 2019 са включени 3 изложби, които ще бъдат открити в 18:00 часа в зала 5 и ще останат в Музея до края на февруари 2020. Публиката ще види над 140 карикатури от самостоятелните изложби на Трайко Попов и Милко Диков, както и от 44. Национална изложба на карикатурата. За пръв път това издание на Карикатурния салон ще предложи и лимитирана серия от репродукции от двете самостоятелни изложби, които посетителите могат да купят в музейния магазин.

Самостоятелна изложба на Трайко Попов

Трайко Попов (роден 1955) е свързан с Музея на хумора и сатирата още с първото си участие в Габровското биенале през 1975, а по-късно участва в много негови издания. През 2011 в 20. Международно биенале става носител на специалната наградата за карикатура на Министерството на културата на Република България, а през 2017 получава наградата за карикатура в 23. Габровско биенале. Специализирал е концептуален дизайн в САЩ. Получавал е награди в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, САЩ, Канада, Македония и др. В Карикатурен салон 2019 представя 30 дигитални рисунки.

Самостоятелна изложба на Милко Диков

На 1 април тази година, навръх 47-ия си рожден ден, Музеят на хумора и сатирата връчи
традиционната си награда в рамките на 44. Национална изложба на карикатурата на доайена на карикатурата Милко Диков. Изложбата се организира от секция ”Карикатура” към Съюза на българските художници, а наградата включва и представяне на самостоятелна изложба в Музея.

Милко Диков е карикатурист, илюстратор и постановчик на анимационни филми. Роден е
на 24 март 1930 в Троян. Завършва керамика в класа на проф. Стоян Райнов в Художествената академия през 1960, но истинското му призвание се оказва карикатурата. Още в края на 50-те години на XX век са първите му успехи в това поприще – печели конкурс за карикатура и публикува свои творби във в-к „Стършел”. Милко Диков е носител на десетки награди, сред които Голямата награда на Маростика, Италия – 1975 година; две първи награди от град Акшекир, Турция и две първи отличия от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ и на наградата на името на Илия Бешков.
Самостоятелната му изложба в Музея включва 35 графики.

Националната изложба на карикатурата на Съюза на българските художници се провежда
от далечната 1964 година. По традиция и 44-тото ѝ издание гостува в Музея на хумора и
сатирата в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи.