Културни наследства: Архитектурно – артистичен синтез

Цикълът “Архитектурни срещи” е проект на Камарата на архитектите Регионална колегия Варна, със съорганизатори група Ре-Аниматори, В него са включени три архитектурни срещи на тема градоустройство и една арт инсталация в градската среда.

Втората среща от цикъла “Архитектурни срещи” ще се проведе на 15 и 16 август 2018 г. от 10:00 до 13:00 ч. в Градска художествена галерия “Борис Георгиев” Варна. Срещата е насочена към адаптиране на културните наследства към нуждите на съвременния град и социалните аспекти на изкуството в градските пространства.


Въпросите за качеството на градската среда, все по приоритетно ангажират вниманието на обществените структури и неправителствените организации. Съществува необходимост от анализ, предварителни проучвания, широки дискусии и информиран диалог с включване на всички заинтересовани лица. 


Предстоящата среща обръща внимание на културните активности съставляващи съществена част от методиките за привличане на общественото внимание. Ще бъдат разгледани възможните обекти и подходящите градски ситуации за артистични намеси, акции, инсталации, пърформанс, като фактор за активизиране на гражданите и гражданските организации, на общинските администрации, институциите и компетентните професионалисти.

Ето и някои от интересните лица, които ще вземат участие в предстоящата втора среша от цикъла:

Пиетро Галиано


Завършва архитектура с отличие в Университета във Флоренция. Удостоен е с награда на университета във Флоренция. Куратор на повече от 100 проекта, най- популярните от тях в центъра за съвременно изкуство-музея Луиджи Печи. Преподава Инсталация и Изпълнителско изкуство SACI -Колеж по Изкуства и Дизайн. Член е на Изпълнителния съвет на Форума за Съвременно Изкуство в Италия, както и на научния “Nexst” – фестивал на Италианските НПО пространства.

Роберт Баръмов

завършва Националната художествена академия, специалност графика в класа на проф. Стоян Стоянов – Течи. Работи в областта на графиката,живописта и инсталацията. Представял е свои проекти, акции и пърформанси на световни форуми за съвременно изкуство в Германия, Италия, Белгия и България.

Изабела и Тициана Перс

създатели и директори на резиденция РЕЙВ в Италия. Анализират връзката между човешките социо-културни намеси в природна среда и рефлексията им върху флората и фауната. Инициират интервенции в малки територии, в които артистичния активизъм изследва обществените реакции към идеята за социален статут на видове, създадени чрез изкуствен подбор.