Първото дарение от колекцията “Светлин Русев” представя Националната галерия

Снощи, 30 януари в “Двореца” беше открита изложбата “Дарения 2015-2018”.
Експозицията включва видово и стилово разнообразни творби от различни епохи и може да бъде разгледана до 21 февруари.

Изложбата е една забележителна сбирка от произведения, които са станали част от колекцията на Националната галерия благодарение на дарителския жест”. Това сподели за Sofiapress Боряна Вълчанова, куратор на изложбата.

Вълчанова определи като възможност публично да се обявят имената на дарителите, през посочения период и да се изрази благодарност за проявената от тях щедрост към Националната галерия.

Националната художествена сбирка води началото си още от Народния музей, който се формира и дообогатява от дарения.

Днес Националната галерия притежава над 42 хиляди произведения на живописта, скулптурата, църковното изкуство и приложните изкуства, за които ни разказа още кураторът.

Значителен брой от тях са дарения от български и чуждестранни институции и частни колекционери, от художници и техните наследници и от ценители.”

През последните 3 години в колекцията са постъпили над 360 нови произведения. В изложбата “Дарения 2015-2018” са представени около 50, от които голяма част не са представяни пред публика . Произведенията са видово и жанрово разнообразни, на различни поколения художници, но всеки един от тях е оставил трайни следи в света на изкуството. Някои от произведенията са част от постоянната експозиция в “Квадрат 500”, а други са съхранявани в депата на Националната галерия.

Иван Лазаров (1889-1952)
Пак на война, 1915
тониран гипс

На изложбата е представено и първото дарение от колекцията “Светлин Русев”. То е част от колекцията на Националната художествена академия благодарение на неговите наследници-дъщерите му Ралица и Милкана Русеви. Това е скулптурна композиция, която е на големия български скулптор Иван Лазаров от 1915г., със заглавие “Пак на война”.
Боряна Вълчанова спорели за SofiaPress, че е имало автори, които не са успели да придобият, но винаги имат желанието да попълват своите колекции с нови и нови произведения. Скулптурата ще бъде част и от постоянната експозиция на галерията.