Вижте победителите от XVI панаир на традиционните занаяти

Каменоделецът Петър Петров в търсене на съвършенство Петър Петров от великотърновското село Беляковец стана носител на голямата награда Сребърна хлопка от Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, проведен в ЕМО „Етър” от 6 до 9 септември.

Петър Петров открива любовта към камъка още като дете, а по-късно разбира, че може да изрази своя потенциал именно чрез него. Провокиран е да превърне извайването на изделия от камък в свой занаят от по-стари майстори-каменоделци. „Има моменти, които променят първоначалната концепция на един творец за очаквания краен резултат. Смяната на светлината може да даде съвсем нова посока, в която да бъде развито едни каменно изделие. Имаш нагласата да направиш нещо от камък, но в процеса на работа идват нови идеи. Светлината може да ти подскаже да направиш друга композиция – много по-идеална. Тогава спираш дори да ядеш и да спиш, а цялото ти ежедневие се изпълва от това вдъхновение. Минават седмици, когато си вглъбен в работата, а ти се струва, че е само един ден. Стремежът към съвършенство те изпълва изцяло.”

Петър Петров обича творби, в които има някаква незавършеност, тъй като те го провокират да продължи в търсене на момента, в който осъзнава, че е постигнал съвършенството. „Отиваш на работното място, поглеждаш изделието и разбираш какво трябва да се „пипне”, за да бъде постигната идеята ти. Аз работя с емоция. В музея „Етър” дойдох с емоция, заради предизвикателството. Убеден съм, че камъкът има душа. Много пъти съм го разбирал. Стигаш донякъде в обработката му и не знаеш как да продължиш. Гледаш го, вглъбяваш се и в един момент той ти проговаря, сам показва какво трябва да направиш, за да се получи една стойностна творба.

Петър Петров

Докато обработва камъка, Елин Георгиев мислено общува със старите майстори Елин Георгиев, участник в Майсторската надпревара по каменоделство по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър, стана носител на Специалната награда на Община Габрово – грамота и 500 лв, връчени му от кмета Таня Христова. Елин Георгиев е от град Аксаково, област Варна, и се занимава с каменоделство от дете.

По време на ученическите ваканции помага на стари майстори. Сам казва, че това е неговия период на чиракуване. „Наблюдавах майсторлъка им и благодарение на това съчетах усвоените от тях умения с личната си потребност да правя изкуство”, споделя Елин, самият той вече майстор, който не се определя нито като скулптор, нито като каменоделец. Смята се за творец. В процеса на създаване на едно произведение неговото общуване започва първо с проблематиката, която го е подтикнала да тръгне в определена творческа посока. Общува и със себе си, прави съпоставки със старите майстори и настоящото време. Мислено разговаря с тях. По време на Майсторската надпревара участниците изработваха предмет, който е точно копие на вече съществуващ.

Елин Георгиев винаги знае какъв ще е крайния резултат от труда му, тъй като още в началото преценява, сам за себе си, докъде му стигат силите в определена техника на работа. „Точно там аз знам докъде ми стига майсторлъка. Успявам да си представя форми и образи и разчитам на интуиция. Не пестя от себе, раздавам се”, споделя Елин и казва убедено, че един камък е жив организъм, който предава информация. Сравнява камъка с водата, тъй като и в двете има живот.

Елин Георгиев

Иван Симеонов – един потомствен каменоделец, който свързва бъдещето си със занаята на своите дядо и баща Иван Симеонов от Враца е потомствен каменоделец. Баща му практикува този занаят, дядо му някога също. Младежът е в 12 клас в единственото на Балканите училище по каменообработване в село Кунино. Завършили са го и дядо му, и баща му. Иван Симеонов вижда бъдещето си, свързано с този занаят. „Каменоделството е начин на живот, на изразяване на човешки емоции и чувства. Дава възможност да вдъхнеш живот на камъка”, споделя младежът.

Иван Симеонов е носител на наградата Бронзова хлопка, която се дава на победителя в Младежката секция на Майсторската надпревара. Самото събитие и участието му в него го изпълват с по-голямо удовлетворение, отколкото спечелването на това признание от журито, които се състои от един професор, един доцент и един главен уредник, отлично запознати с традициите в обработката на камъка. „Стъпала се изкачват едно по едно, няма как от ниско да скочиш нависоко. Всяко признание ми носи щастие, но знам колко много път имам да извървя, за да постигна истинско съвършенство в каменоделството”, коментира Иван Симеонов след като получи наградата си. В Младежката секция от Майсторската надпревара взеха участие трима ученици от гимназията в село Кунино. Денис Христов и Павел Гетов от 11 клас получиха признание за творческите си постижения с поощрителни награди.

Иван Симеонов