Регионалният исторически музей в Шумен представя нова изложба

Днес Регионален исторически музей в Шумен представя изложбата  „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“. В експозицията са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в.

Сред най-интересните и запомнящи се експонати е бойното знаме – участник в походите на Гарибалди. То е било притежание на италианския професор Алберто Кафарелли – историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия, Италия. Според неговите думи, мястото на тази реликва е в музея и това е една от причините знамето да бъде дарено на Музея на Възраждането във Варна като „знак на солидарност, знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“. По време на бойните походи знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в кампаниите до Сицилия – 1860 г., Аспромонте – 1862 г. и Ментана – 1867 г.

Сред интересните предмети е снимка на Гарибалди със запазен негов автограф. В различни пана посетителите ще намерят информация за българи-гарибалдийци, както и за италианци-гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България. В специална витрина са подредени личните вещи на Паскал Станини – италианец-гарибалдиец, живял по-късно в България и свързал живота си с Шумен.

Копия на част от гарибалдийска униформа – червени ризи с шалчета и шапка, обогатяват експозицията и показват нагледно най-атрактивната част от облеклото на гарибалдийците, наричани по този повод „червеноризци“.

Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ се организира по инициатива на Музея на Възраждането във Варна и с огромното съдействие, лични контакти и безвъзмездна помощ на г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен.

За официалното откриване на изложбата, 16.00 часа на 28 февруари, ще пристигне г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен.