Теодор Ушев: В България е 10 пъти по-трудно отколкото в света

Днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) от 18:00 часа се открива изложба инсталация  ,,Като в тъмно огледало” (In the Mirror, Dimply) на Теодор Ушев, който миналата година бе номиниран за “Оскар” с  късометражния филм ,,Сляпата Вайша”, по разказа на Георги Господинов.

Ако картините и скулпторите на някои творци могат да бъдат подминати, то изкуството на Тео Ушев не може да бъде заобиколено, защото зрителят буквално се потапя в него.
Авторът на изложбата инсталация използва техниката ,,миксирана реалност”, за да може публиката да бъде вътре в творбата, да стане част от нея и да преживее посланията ѝ, а не просто да бъде страничен наблюдател.

Термично одеало, част от инсталацията

Инсталацията няма световен аналог, това е първото представяне на тази технология,  в която не само ще можете да рисувате 3D, но и картините ви да се движат. При обхождането на любопитната инсталация, ще имате възможност да станете част от множество анимационни филми.

Цялата инсталация е конструирана като християнски храм (състои се от наос-основна част, притвор и олтар). Но не за да ,,имитира църква, а защото църквата е място за психотерапия, за изнасяне на идеи, за силно внушение. Над 10 хил рисунки (,,рисувани подсъзнателно”, споделя аниматорът) са изобразени върху термични одеала.  С тях се завиват жертвите на атентати, бежанци и алпинисти, които са спасени.

,,Използвайки ги като платно за произведение на изкуството, аз изменям тяхната функция”, казва Теодор Ушев. Всичко,  което е нарисувано в инсталацията е направено специално за София, за  2018 г. и отразява това, което творецът вижда.

Всички посетители ще имат фенери с ултравиолетова светлина, тъй като образите в изложбата се променят в зависимост  от светлината, която ги осветява и ъгълът, под който това се прави. Много от написаните текстове са част от Библията, по-точно от ,,Послание към коринтяните”

Впечатляващ е филмът с рисунките от инсталацията, който никога не  спира. Пред филма е поставен обект, напомнящ мъртвец- една  директна, почти плакатна метафора. Според автора във време на криза, художниците трябва да работят с директни метафори и символи за да достигат до повече хора.
,,Метафора на лежащия човек, който може да е всеки от нас, може да бъде метафора и на вярата, която е умряла.”, коментира творецът. А за тези, които смятат, че вярата е мъртва, той насочи вниманието към   един от надписите: ,,И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта”

,,Всеки ден ще бъдат добавяни нови детайли, тоест инсталацията ще се променя всеки ден.”, сподели иновативният творец. 

Целта на цялото изживяване е да преживеем катарзис, четейки текстовете, гледайки образите. Да се замислим какво ни липсва за да имаме вяра, да изплуваме, да търсим невидимо зад видимото.  Ушев ни вкарва в тъмна стая за да  покаже, че и в най-мрачното пространство може да се открие светлина.
,,Смятам, че всичко е фалшиво- ядем фалшива храна, политиците са фалшиви, правителството е фалшиво, единственото, което ни остава и е истинско е тази виртуална реалност“, заяви номинираният за “Оскар” българин. Според него провеждането на такива актове ще накара хората да си върнат вярата.

,,Тази инсталация в България отнема 10 пъти повече усилия, отколкото навсякъде другаде в света. Бюрокрацията е стигнала до такова ниво, че в държавата няма производство на съгласие. Всеки живее в свой собствен свят, в пашкула на еснафското си ежедневие.”, разказва Тео Ушев.

Изложбата ще бъде унищожена след 11ти март. Как се разделя Теодор Ушев с всичкия си този труд?

За него това е персонална мандала, с която иска да запази мига. Тео Ушев вярва в силата на мига и се надява да развълнува, да повлияе дори малко на хората.
,,Да обичат и да проявяват повече емпатия” – това е  главното послание на автора към аудиторията и в частност българите. Защото това, което вижда той е една необяснима агресия на всички нива. 

Творецът не се страхува от факта, че творбите му могат да бъдат неразбрани, защото хората имат право да разбират каквото искат.  ,,Дори се чувствам неудобно да обяснявам  творбата си”, споделя Тео Ушев.

Авторът на филма ,,Сляпата Вайша” няма за цел да показва себе си, а да вълнува съзнанието на хората.
,,По-добре е да бъдеш добър човек, отколкото знаменитост”, каза още той и тези думи може да видите под ултравиолетовите светлини в неговата инсталация.

Подобни инсталации ще се състоят и във Франция и Канада, където рисунките също ще се рисуват на място и ще бъдат вдъхновени най-вероятно от нещо друго.

Автор: Мариела Петкова