Банско се готви за свтовната купа по сноуборд

За втори път Банско ще бъде домакин на кръг от световната купа по сноуборд. Състезанието ще се проведе между 26-28 януари и ще включва два паралелни гигантски ри мъжете и жените, и отново спийдбордеркрос пак за мъже и жени.

След отличната организация през 2017 година,  комитетът по сноуборд към Международната федерация по ски одобри кандидатурата на БФСки да приеме стартове за Световната купа в Банско през януари 2018-а.

През 2017-а година Банско за първи път организира стартове за световната купа по сноуборд. Участие в трите старта взеха над 200 от най-добрите състезатели в паралелните дисциплини и сноубордкроса. Феновете на зимните спортове, които посетиха Банско успяха да видят наживо и първата победа на наш състезател – Радо Янков в старт за световната купа в България. Националът ни завоюва и второ място в Банско, а примата ни при жените Сани Жекова победи в малкия финал на спийдбордеркроса. Българската федерация по ски за първи път организира старт за Световната купа още през 2007 г, когато в центъра на София се проведе Биг Еър, който събра елита в този спорт и над 10 000 зрители.

Освен Радослав Янков и звездата ни при дамите, Сани Жекова участие в Световната купа в Банско  вземат още талантливият Валентин Миладинов и Теодора Пенчева. Първите стартове на Радо и Теодора за Световната купа ще бяха на 14 декември в Кареза (Ит).

Сани Жекова вече откри сезона за СК с 8-о и 24-о място в сноубордкроса в Серо Катедрал (Арж) през септември. На 12-и и 13-и декември тя кара в Световната купа във Вал Торенс (Фр).

Главният секретар на ММС Асен Марков заяви на пресконференция, че за него е изключително приятно, когато целите на Министерството съвпадат с тези на федерацията по ски, а именно силно представяне на Олимпиадата в Пьонгчанг и отново перфектно домакинство на световната купа по сноуборд в Банско. „Радостно е, че в последните години българските ски намериха точната вакса за своите успехи, което от своя страна води към голям интерес от страна на децата към зимните спортове“, допълни още Марков