Екатерина Захариева: Западните Балкани се нуждаят от практическа подкрепа

Темата за Западните Балкани и тяхната европейска перспектива е основен приоритет на българската външна политика. Тя е много по-дългосрочна и не се изчерпва само с шестте месеца на нашето Председателство“. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева на дискусия на тема „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани – приносът на Българското председателство“.

Форумът, който се проведе в Народното събрание, се организира от парламентарните комисии по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и по външна политика. Вицепремиерът Захариева взе участие в първия дискусионен панел на събитието на тема „Бъдещето на Западните Балкани в ЕС – приоритет в дневния ред на Българското председателство“.

Освен, че е фокус на нашето Председателство, темата влезе сред основните приоритети на Триото. „Щастлива съм, че и други държави, дори и извън триото, също заявиха и показват своя ангажимент към това да работят за европейската перспектива на страните от Западните Балкани“, каза министър Захариева пред аудиторията.

Тя отбеляза, че вече е ясен дневният ред на Съвета и председателят му Доналд Туск е отправил покана за Срещата на върха в София през май 2018 г., която също е посветена на Западните Балкани.

Захариева допълни, че освен на нея, в различните формати, които ще бъдат организирани в рамките на Председателството ни на ЕС, ще бъдат канени представители на страните от региона.

В изказването си министър Захариева се спря на причините, поради които доскоро разширяването не бе във фокуса на ЕС. Сред тях тя открои поредицата от кризи, пред които бе изправен Съюзът, започвайки с финансовата и икономическа криза, преминавайки към криза на сигурността и мигрантската криза, а също така и Брекзит. По думите й втората важна причина е може би недостатъчният фокус и напредък на страните от региона.

В последните месеци обаче има промяна в тази тенденция. Благодарение на усилията на България редица от останалите членки  се ангажират по-силно с тази политика. Организират се много международни форуми, фокусирани именно върху този въпрос“, подчерта българският вицепремиер. За пример тя посочи ясно изразената от румънския външен министър Теодор Мелешкану позиция и желание страната му да продължи темата за европейската перспектива  на Западните Балкани в рамките на тяхното председателство.

Когато всички обединим усилия и сме мотивирани, можем да постигнем напредък“, подчерта първият ни дипломат. По думите на Захариева пред страните от региона предстои дълъг път и всяка една от тях ще бъде оценявана според собствените си заслуги. „ Бях във всички страни от Западните Балкани през последните месеци и това, което видях е, че те искат да извършват реформи и да вървят по пътя на евроинтеграцията, а моят призив към тях е да правят реформите заради своите граждани“, каза българският вицепремиер и външен министър.

Според Захариева с темата за разширяването са свързани и дебатите за новата бюджетна рамка, които се очаква да започнат по време на нашето Председателство, както и прегледът на инструментите за предприсъединителна помощ. „Нашето желание е тази помощ да работи за свързаност, сближаване между държавите, за борба с младежката безработица. В някои от страните в региона тя е над 50 процента. Програмите и  средствата, които се отпускат, трябва да бъдат насочени към хората и те да го усещат“, изтъкна българският външен министър.

Надявам се, че Стратегията за Западните Балкани и следващият пакет „Разширяване“, които трябва да бъдат публикувани в рамките на Председателството ни, да бъдат основа и  предпоставка да постигнем реалистична декларация от Срещата на върха по Западните Балкани в София“, допълни Захариева.

Това са все инициативи, които конкретно работят, за да помогнат на Западните Балкани.

Имаме добро сътрудничество и на експертно ниво. „България трябва да бъде по-амбициозна при даването на експертна помощ. Можем да изпращаме експерти по отделни сектори и министерства в страните от Западните Балкани, които искат, а те  всички искат това. Имаме възможност да предложим реална, практическа подкрепа, да споделим българския опит от предприсъединителния процес и преговорите, и от вече 10-те ни години членство“, каза още по време на дискусията Екатерина Захариева.

Според нея е важно да се работи не само за свързаността  по отношение на инфраструктурните проекти, но и в областта на енергийната система. Това ще ни даде възможност да разширим пазарите на страните в региона.

„Приоритетът Западни Балкани се свързва и с темата за кохезионната политика. Работим за сближаване, създаване на работни места. Това е тема, която е важна не само за страните от региона, но и за държавите членки от последните три разширявания“, заяви Захариева.

По думите й бъдещето на разширяването зависи от това дали отделните страни ще напреднат и това, което трябва да свършат техните правителства.

В заключение министър Захариева подчерта, че дискусии като тази са изключително важни. „Оставам отворена за вашите предложения да организираме подобни форуми и по време на Председателството“.