Играта със 7 грешки с Лукас Кранах Стари

Харесвате ли игри? Вашата мисия в днешната игра е да идентифицирате седем разлики между творбите на Лукас Кранах Стари, които избрахме от сериите му. Докато откриете различията, ви казваме малко повече за този интересен немски художник. Наслади се!
Лукас Кранах Стари (1472-1533) е германски художник. Роден е като Лукас Сондер, той приема името на родния си град Кранах и от ранна възраст практикува изкуството на рисуването, което е научил от баща си. В началото на 1500-те той привлича вниманието на Фридрих III от Саксония и става съдебен художник през 1504 г. По времето на Кранах практиката да се правят вариации на една и съща тема е напълно нормална. Сред повтарящите се теми в работата на Кранах, ние намираме типичен акцент върху библейските и митологични предмети.

 

Съдията в Париж
Да започнем с митологична живопис. Съдебната палата на Париж е произведена в различни периоди от кариерата на художника. Облечен като воин (в митове той е описан като овчар), Париж трябва да реши коя богиня е най-справедливата – Джуно, Минерва или Венера. Всяка дама му обещава нещо и накрая избира Венера, който в замяна му обещава Хелън, най-красивата жена на Земята. Меркурий също се появява на сцената, което вероятно е просто мечта за Париж. Сред всички различия между тези две картини, това което най-много привлича вниманието ми е представата за цифрите. Докато в първата картина всеки изглежда доста разсеян, във втория има погледи, които пряко се отнасят към наблюдателя.

Лукас Кранах Стари, Съдът на Париж, отляво: 1512-1512, Музей Wallraf-Richartz, Кьолн; дясно: 1540, замък Уиндзор

 

Тримата гратиси
Сестрите и богините на красотата, са повтаряща се тема в ренесансовата живопис и те също са много популярни в работата на Кранах. Неговите три милосърди имат много млади тела, почти гледани от юноша. Позицията на момичетата е неизменна, а и фонът е еднакъв. Смята се, че Кранач и неговата работилница са събрали общо около пет хиляди произведения на изкуството, но представителствата на тези богини остават шедьоври на художника.

Лукас Кранах Стари, Тримата гратиси, ляво: 1531, Лувъра; дясно: 1535, Музей на изкуствата “Нелсън-Аткинс”.

 

Венера и Купидон
И говорейки за богиня, Кранах също посвещава серия от картини на Венера. Тази сцена хваща вниманието ми по определена причина: погледнете малкия Купидон, който решава да открадне мед. Пчелите го атакуват и той започва да плаче за майка си. Това е важен урок за всички безгрижни там: удоволствието и болката вървят заедно. В допълнение, ужилването на пчелите може да се сравни с болката, която малкият бог нанася върху боговете и смъртните с любовните си стрели.

Лукас Кранах Стари, Венера и Купид Скъпоценния крадец, ляво: 1534 г., Баварски национален музей; дясно: неизвестна дата, частна колекция.

Адам и Ева
Библейската история за падението на човека също има място в произведенията на Лукас Кранах. Художникът прави няколко снимки по тази тема, понякога с животни във фонов режим, понякога с напълно тъмен фон. Позицията на Адам и Ева също се променя: понякога те се отделят, понякога се прегръщат. Но дървото на забранения плод и змията винаги присъстват на сцената.

Лукас Кранах Стари, Адам и Ева, ляво: 1528 галерия Уфици; дясно: 1525, Кралски музеи за изящни изкуства в Белгия.

 

 

В допълнение към тези творби художникът също рисува портрети и може би си спомняте известния портрет на Мартин Лутер, който всъщност е негов приятел. Лукас Кранах също прави дърворезби и олтарници и е изключително плодотворен художник.