Милениалите са най-неравностойното поколение на всички времена

В икономическия климат, където  1% от населението птитежава половина от световното богатство, нов анализ на Credit Suisse показва, че милениалите в няколко развити икономики вероятно ще се изправят пред най-лошото неравенство на доходите на всички поколения досега, пише изданието Quartz. Докладът, който се фокусира върху САЩ, Германия, Франция и Испания, показва, че милениалите обикновено са натоварени с повече студентски дълг, по-малко наследени пари и по-строги ипотеки от предишните поколения. В същото време малцина щастливци се очаква да станат зрелищно богати, разширявайки вече голямата разлика между богатите и бедните. Защо?

Колежите възнаграждават няколко избрани

Милениалите, за разлика от предишните поколения, са непропорционално натоварени от студентски дълг. От 2013 г. насам 37% от американците в 20-те им години имат студентски дълг, което представлява близо 20% от общия им дълг. Нещо повече, членовете на випуск от 2015 г. дължат средно около 35 000 долара, което е около два пъти по-голяма от сумата на техните колеги преди две десетилетия.

Колежанското образование стана по-скъпо – от 1963 до 2013 г. средната цена на колежа се е увеличила повече от два пъти, коригирана с инфлация, но милениалите също са по-склонни да отидат в колеж, което означава, че те поемат повече дълг.

Независимо от разходите, колежът има своите предимства: Анализът от Института за икономическа политика показва, че завършилите американски колеж през 2015 г. са получили 56% повече от завършилите средно образование, най-голямата разлика между двете групи от 1973 г. насам. Но в САЩ възвръщаемостта на висшето образование е висока отчасти поради застояващите и понижаващи се заплати за нискоквалифицираните лица.

 

Още милениали милиардери

В същото време все повече милениали влизат в редиците на ултра-богатите. През 2003 г. имаше само 21 милиардери под 40 години. До 2017 г. броят им се е увеличил повече от два пъти до 46. Средното богатство на младите милиардери също се увеличава. Преди седем години средният млад милиардер притежаваше около 3,2 милиарда долара. Днес най-богатите сумата се е увеличила до 4,1 милиарда долара.

Милениалните, които наследяват парите, вероятно ще наследят много

В САЩ, Франция и Германия само 10-15% от хората през 20-те и 30-те си години са наследили богатство. Макар че е възможно някои от тях да наследят богатство по-късно (данните за проучването на Credit Suisse показват, че 70%, 30% до 40% от възрастните са наследили известно богатство), се предполага, че не повече от 50% от всяко поколение наследява богатство по време на живота си.
Милениалите, които вече са наследили пари, обаче са наследили много. А също така и в бъдеще те най-вероятно ще получат значителни суми, тъй като поколението на родителите им има здрави печалби от силния фондов пазар и от късните високи цени на жилищата.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →