Фотосинтезис ще покаже озадачаващи фотографски

На 11.09.2018 г. от 19:00 ч., с музикален пърформънс на Розалина Касабова и нейната виола, ще бъде открита фотографската изложба на Жорж Ру – “Мистерии и чудеса”.

Цикълът „Мистерии и чудеса”  съдържа фотографии, снети от видеоматериал, заснеман от Жорж Ру в продължение на 17 години. Жорж Ру няма точно обяснение за това, какво е изобразено на неговите фотографии – всички те са кадри от проявления, заснети в небето. Той  определя заснетите проявления в три категории:

Проявления, приличащи на неидентифицирани летящи обекти (видими с просто око в нощното небе като светла точка);

Проявления, приличащи на органични образувания, задържащи се за по-дълго време на едно място, променящи периодически формата си (видими с просто око в нощното небе като светла точка);

Проявления, движещи се с много голяма скорост и променящи формата си (неуловими с просто око);

Проявления – визии (появили се само в един видео-кадър)

Повече от шест години, от 2002 до 2008 г., Жорж Ру не заснема други  необикновени явления и не възнамерява да показва видеоматериала от Перу. Но след този период те отново се появяват на неговите видеофилми и броят им значително нараства.  Това провокира  у него идеята да ги представи във фотографии с художествена и естетическа цел.„Аз не съм журналист, докосвам се до тази тема с респект и удивление и моето единствено желание е да покажа тези небесни феномени на хората” – споделя Жорж Ру и добавя, че работата му е да предаде заснетото с голяма точност и в същото време да съхрани магията им. „Това е дълъг процес на подбор, на филтриране, на фокусиране и контрастиране“ – пояснява той.Авторът на „Мистерии и чудеса” изрично подчертава, че тези фотографии не са фотомонтажи. Той е убеден, че светът, в който живеем е една загадка и тази изложба е малък принос към възприемането на това, че не сме сами в Космоса.

„През юли 2001 година бях в Перу, в планинската местност над  каньона Колка, където се опитвах да заснема кондори с видеокамерата си. По време на снимките на тези величествени птици, не забелязах нищо особено във филма. Завърнах се в Берлин и започнах да монтирам кадрите. В три от тях (1 кадър = 1/25 сек.) открих нещо, което нямаше нищо общо нито с птиците, нито с каньона. Така разбрах, че съм заснел моята първа „мистерия”.  

Жорж Ру

Изложбата може да видите до 29.09.2018г. в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център. А от 19:00 ч. на същия ден ще е официалното закриване, на което ще има прожекция на използваната за фотосите видео-документация и разговор-дискусия с автора.