9 портрета на Словакия в галерия “Синтезис”

На 13.09.2018 г., от 19:00 ще бъде открита изложбата “Портрет на Словакия в Европа”. Тя разкрива как младите творци и творците в средата на кариерното си развитие отразяват продължаващата интеграция на родината им в по-широкия културен контекст на Европа, като по този начин съдействат – съзнателно или несъзнателно – за създаването на споделена европейска култура, като едновременно съхраняват местната национална специфика. Девет автори, които изразяват себе си чрез фотографския портрет, разбират това в един по-широк смисъл, като прекрачват каноничните граници на жанра. Те изразяват възгледите си в няколко социологични пласта: портрет на човека и неговата душа, портрет на семейството и взаимоотношенията в него, портрет на колективната историческа памет, портрет на етническа група и в крайна сметка, цялостен портрет на развиващото се отворено гражданско общество.

В изложбата са представени следните автори:

Яна Илкова – творби от поредицата „Семеен албум I“, 2009 – 2017 г. и „Семеен албум II“ от 2017 г.
Андреа Юнекова – „Не си сам“, 2014 – 2017 г.
Симон Климан – „Красиви хора“, 2012 г.
Борис Немет – творби от поредицата „Словакия, толкова те харесвам“ – 2011 г., от „Животът на една страна“ – 2015 г. и „Европа“ – 2018 г.
Зузана Пустайова – „Семеен албум“, от 2017 г.
Силвия Сапарова – „Следващо поколение“ – 2017 г.
Виктор Селестак – „Красиви снимки“, от 2015 г.
Юрай Старовецки – „Добър ден“ (Guten Tag) от 2014 г.
Ярослав Зияк – „Герои“, 2009 – 2014 г.

Концепция: Вацлав Мацек, Бранислав Щепанек
Съорганизатори: Централноевропейски Дом на фотографията, Братислава; „Фотосинтезис“, София; Българска фотографска академия, Посолство на Словашката република в София.
Изпълнителен мениджър: Надежда Павлова

Изложбата ще се проведе под егидата на посланика на Словашката република в София Н.Пр. г-н Мануел Корчек и може да бъде разгледана до 8-ми октомври.