Първата антология, посветена на Яворов, издаде СБП

По повод годишнината 140 години от рождението на Яворов, днес бе представена антологията “Ще дойдеш ти” със стихове, посветени на поета. Подобна стихосбирка до този момент не е правена, а е важно паметта на твореца да се уважи и помни. В нея са включени автори, представители на различни поколения, вдъхновени от творчеството на Яворов и неговата лична съдба. Всеки от тях прави свой прочит  на битието на този титан на мисълта и делото, съчетал в едно пътя на поета и пътя на революционера и освободителя.

Стихосбирката включва предимно членове на Съюза на българските писатели, сред които са Анжела Димчева, Димитър Христов, Петър Андасаров, Ангел Симеонов, Димитър Данаилов. Освен нея, паралелно се издава и прототипното издание на сборника “Безсъници”.

Боян Ангелов

“Яворов е един органичен поет, той самият е цяла вселена и аз мисля, че ако сме се докоснали до част от чувствата му, то това е достатъчно. Той самият съединява душата и чувствеността на революционера и на интелектуалеца.” – коментира председателя на съюза Боян Ангелов.

Той допълва, че трябва да се помага на младите творци в днешно време, което според него е бездуховно, а институциите, които трябва да подпомагат българската литература, неглижират това свое задължение. Никоя друга държава не би си позволила да остави без подкрепа родната си литература и за това той изрази благодарността си към Министерство на културата, което подкрепя издаването на антологията.

“Не е случайно, че именно Съюза на българските писатели издава тези две книги, едната прототипна, а другата е изпълнена с имената на много български поети: класици, съвременни поети, различни пера, които обогатяват нашия съвременен литературен свят.” – с тези думи откри събитието проф. Мирослава Кортенска. То протече под формата на рецитал, по време на който авторите прочетоха своите стихове и изказа благодарностите си към Съюза.

Мирослава Кортенска

Един от авторите, които представляват интерес, е поетът, журналист и социолог Атанас Звездинов. Той написва своите стихове, когато е войник в пощата в с.Стрелча, където е служел самият Яворов. Седял е на стола, на който е седял поетът и като него е разпределял писмата. Оттогава запазва усещането си за дълг към Яворов, което намира израз в стихотворението “Куриер”.

“Много съм щастлив, че днес сте посветили този ден на Яворов. Нека обаче да има и други поводи, за да се сетим, че има българска поезия. И живите трябва да напомнят по-често за себе си, че има и ще има поезия.” – сподели Вежди Рашидов, който бе специален гост на събитието. – “Ще се радвам много, докато имам сили да помагам на Съюза с каквото мога. Вие знаете, аз съм израснал сред поети и писатели и ще продължавам да бъда ваш приятел. Дано намерим отново нишата, която сме загубили през годините. Жълтото бързо ни заля евтиното бързо ни заля, но съдбовните неща трябва да ги върнем наобратно.” – завърши той под всеобщи аплодисменти.

Публикуваме стихотворението на Любомир Чернев, което е част от антологията “Ще дойдеш ти”

 

На Мина и Лора

Тъгата не открива любовта ни.
Но не тъгата ни превръща в живи.
Когато си човек – живеем двама.
Когато си мечта – не сме щастливи.
Една любов и смисъл за надежда…
Една жена, която те обгръща
с дълбокото усещане да вглеждаш
каквото мисли твойта мъжка същност.
Една жена, отгледана в покоя
на невъзможното невъзвратимо…
Една жена, живееща от зноя
да бъде жива и да бъде зрима.
Е, две жени… И мебду тях – поетът.
Поетът е самотник във безкрая.
Добре, че двете те безумно светят
с любов, която никой друг не знае!

 

2 Comments on “Първата антология, посветена на Яворов, издаде СБП”

Comments are closed.